Mirė pacientė, kuriai pirmajai JAV buvo persodintas veidas

Praėjus dvylikai metų po operacijos mirė moteris, kuriai pirmajai JAV buvo persodintas veidas. Connie Culp buvo 57 metai, šeštadienį tviteryje pranešė Klivlendo klinika. Mirties priežastis nenurodoma.

C. Culp 2008 metais buvo operuojama 22 valandas, jai persodinta 80 proc. veido. Jau prieš tai ji atlaikė 30 operacijų. Dviejų vaikų motina buvo sunkiai sužalota, kai ją mėgino šūviu į veidą nužudyti jos sutuoktinis. Galiausiai jis nukreipė ginklą į save, tačiau smarkiai nenukentėjo. Vėliau jis buvo nuteistas septynerių metų laisvės atėmimo bausme.

Moteris po incidento liko be nosies ir gomurio, ji negalėjo valgyti, o kvėpavo tik per skylę trachėjoje. Chirurgai persodino ne tik veido odą, bet ir kaulus, raumenis, nervus, kraujagysles ir net kelis dantis. Pacientei buvo transplantuotas mirusios donorės veidas.

„Liūdna, kad netekome Connie Culp“, – rašė ligoninė. Ji buvo „įkvėpimo šaltinis mums visiems“. Anot duomenų, C. Culp buvo žmogus, ilgiausiai gyvenęs po tokios didelės dalies veido transplantacijos.

C. Culp buvo ketvirtoji pacientė pasaulyje, kuriai transplantuotas veidas. Pirmoji 2005-aisiais buvo prancūzė Isabelle Dinoire.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių