Narkokartelių karai: slaptose kapavietėse Meksikoje aptikti 59 žmonių palaikai

Centrinėje Meksikoje esančioje Gvanachuato valstijoje slaptose kapavietėse aptikti mažiausiai 59 žmonių palaikai, trečiadienį pranešė vyriausybės pareigūnai.

Gvanachuatas yra viena smurtingiausių Meksikos valstijų, kurios turtai ir plati energetinė infrastruktūra pritraukia nusikalstamų grupuočių dėmesį.

„Atrodo, kad didžioji dauguma kūnų, kuriuose dar yra audinių ar kitokių ženklų, yra jaunų žmonių, labai jaunų – galbūt net paauglių“, – sakė Meksikos nacionalinės paieškos komisijos (CNB) vadovė Karla Quintana.

Šiuo metu dar laukiama ekspertų patvirtinimo, tačiau tarp aukų yra nuo 10 iki 15 moterų, pridūrė ji.

Kapai buvo rasti viename pietinėje valstijos dalyje esančio Salvatjeros miesto rajone, nurodė K. Quintana.

Pareigūnai apie galimą kapaviečių buvimo vietą buvo informuoti prieš dvi savaites, o valstijos ir federalinės saugumo institucijos pastarąsias aštuonias dienas dirbo kartu.

„Turime dar daugiau galimų taškų, todėl ir toliau dirbsime“, – sakė K. Quintana.

Pasak valstijos komisaro Hectoro Diazo iš paiešką vykdžiusios komandos, vietovę tyrinėjo daugiau nei 80 žmonių, buvo atlikti 52 kasinėjimai, per kuriuos galiausiai buvo rasti tie palaikai.

Gvanachuato valstiją krečia intensyvėjanti smurto banga, susijusi su kovomis dėl įtakos tarp Chalisko naujosios kartos kartelio (Cartel de Jalisco Nueva Generacion) ir Santa Rosa de Limos kartelio.

Liepą Irapuato mieste Gvanachuate į narkomanų reabilitacijos centrą  įsiveržę ginkluoti asmenys nužudė 27 žmones.

2006 metais tuometinis Meksikos prezidentas Felipe Calderonas pasiuntė kariuomenę ir federalinę policiją kovoti su galingais narkotikų karteliais. Ekspertai ir žmogaus teisių gynėjai sako, kad ši kampanija smarkiai prisidėjo prie smurto eskalacijos Meksikoje.

Oficialūs duomenys rodo, kad nuo tada Meksikoje buvo nužudyta apie 293 tūkst. žmonių, tačiau neaišku, kiek iš šių nužudymų tiesiogiai susiję su narkotikų kartelių smurtu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių