A. Navalnas apskundė devynerių metų laisvės atėmimo bausmę

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas antradienį apskundė kovą teismo jam skirtą devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų, kuriuos opozicionierius ir jo bendražygiai vadina politiškai motyvuotais.

Teismo posėdis vyks Rusijos valdžios institucijoms toliau siekiant nutildyti likusius vyriausybės kritikus ir tęsiant invaziją kaimyninėje Ukrainoje, per kurią jau žuvo tūkstančiai žmonių ir dar maždaug 10 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus. 

A. Navalnas, balsingiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas šalyje, kovo pabaigoje buvo pripažintas kaltu dėl lėšų pasisavinimo ir nepagarbos teismui. Teismas jam skyrė devynerių metų laisvės atėmimo bausmę. 

A. Navalnas jau atlieka anksčiau jam skirtą pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę kolonijoje už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos. Jis buvo nuteistas už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Antradienį opozicionierius vaizdo ryšiu iš savo kolonijos dalyvavo Maskvos teismo posėdyje, kuriame apskundė įkalinimo bausmės pratęsimą.

Juodą kalinio uniformą vilkėjęs A. Navalnas paprašė teismo savaitei atidėti posėdį, kad prieš perkėlimą į kitą koloniją jis galėtų susitikti su šeima, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Teisėja nurodė, kad šiandien posėdis bus tęsiamas, tačiau teismo verdiktas bus paskelbtas po paskirto A. Navalno pasimatymo su šeima.

Jei naujas nuosprendis įsigalios, 45 metų A. Navalnas bus perkeltas į į griežto režimo koloniją, kur bus kalinamas griežtesnėmis sąlygomis.

Naujas nuosprendis pakeis pernai vasarį jam skirtą bausmę: tai reiškia, kad opozicijos veikėjas už grotų praleis dar aštuonerius metus.

„Ekstremistai“

Naujame kaltinamajame akte prokurorai kaltino A. Navalną pasisavinus ir panaudojus asmeninėms reikmėms kelis milijonus JAV dolerių, paaukotų jo politinėms organizacijoms.

A. Navalnas išgarsėjo kaip tinklaraštininkas ir kovotojas su korupcija. Iki įkalinimo jis buvo vienas pagrindinių Rusijos opozicijos veikėjų ir visoje šalyje organizavo antivyriausybinius protestus.

2018 metais A. Navalnas ketino siekti prezidento posto, tačiau galiausiai jam buvo uždrausta kandidatuoti valstybės vadovo rinkimuose, kuriuose V. Putinas užsitikrino ketvirtą kadenciją. 

A. Navalnui atsidūrus už grotų, jo komanda toliau publikuoja žurnalistinius tyrimus apie Rusijos elito turtus. Šie tyrimai platformoje „YouTube“ sulaukia milijonų peržiūrų.

2020 metais A. Navalnas per plauką liko gyvas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl savo apnuodijimo jis kaltina Kremlių.

Sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo, A. Navalnas iškart buvo suimtas. Jo areštas sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo, o Vakarų šalys paskelbė Rusijai virtinę sankcijų.    

Po A. Navalno suėmimo jo politinės organizacijos Rusijoje buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“ ir uždarytos, o jo pagrindiniai  bendražygiai paliko šalį. Keliems iš jų Rusijoje yra iškeltos baudžiamosios bylos ir paskelbta jų paieška.

Rusijos valdžia pastaraisiais mėnesiais padidino spaudimą nepriklausomai žiniasklaidai ir nevyriausybinėms organizacijoms. Daugelis jų buvo paskelbtos „užsienio agentais“, o kitos, bijodamos baudžiamojo persekiojimo, nutraukė veiklą.

Siekdama dar griežčiau kontroliuoti šalies visuomenei prieinamą informaciją, valdžia užblokavo prieigą prie populiarių socialinių tinklų „Instagram“, „Facebook“ bei „Twitter“ ir ėmėsi teisinių veiksmų prieš technologijų milžinę „Meta“, kaltindama ją skleidžiant „raginimus žudyti“ rusus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių