Nerimas auga: Kinijoje naujojo viruso aukų skaičius jau perkopė 100

Kinijoje naujo koronaviruso aukų pagausėjus iki 106, o patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičiui padidėjus iki daugiau kaip 4 500, Jungtinės Valstijos ir kitos šalys antradienį intensyvina pastangas evakuoti savo piliečius iš protrūkio židiniu tapusio miesto, kuriame paskelbtas karantinas.

Manoma, kad mirtinai pavojingas virusas praeitą mėnesį pasklido iš laukinių gyvūnų turgaus Uhano mieste. Nepaisant Kinijos desperatiškų priemonių suvaldyti protrūkį, liga išplito šalyje ir pasiekė kelioliką kitų šalių.

Vyriausybė paskelbė karantiną Uhane ir kituose miestuose centrinėje Hubėjaus provincijoje, todėl juose faktiškai įstrigo daugiau kaip 50 mln. žmonių, įskaitant tūkstančius užsieniečių. Padėtį sunkina faktas, kad virusas išplito Kinijoje sutinkant Naujuosius metus pagal mėnulio kalendorių – itin intensyviu kelionių laikotarpiu.

Įstrigusieji Uhane vis labiau nerimauja, o užsienio vyriausybės ieško būdų saugiai išgabenti savo piliečius iš 11 mln. gyventojų turinčio miesto.

JAV, Prancūzija, Japonija ir kelios kitos valstybės paskelbė planuojančios išskraidinti savo piliečius, bet jau savaitę tęsiantis transporto suvaržymams šių planų kol kas nepavyko realizuoti.

Planuota, kad antradienį įvyks vienas užsakomasis skrydis iš Uhano į JAV. Juo ketinama evakuoti Amerikos konsulinius darbuotojus ir dalį JAV piliečių.

Tačiau Valstybės departamentas šią evakuaciją atidėjo iki trečiadienio, neįvardydamas priežasties.

Prancūzija taip pat nurodė ketinanti savaitės viduryje išskraidinti iš miesto savo piliečius.

„Tai kelia didžiulę įtampą“, – naujienų agentūrai AFP sakė 31 metų britas Josephas Pacey (Džozefas Peisis), Uhane mokantis anglų kalbos. 

„Virusas baugus, tačiau didžiausią baimę man kelia faktas, kad tai tęsis ne vieną mėnesį, todėl bus vis sudėtingiau gauti maisto produktų, gyventi“, – kalbėjo jis. 

Japonija paskelbė antradienį vakare pasiųsianti į Uhaną lėktuvą evakuoti ten esančių Japonijos piliečių. Manoma, kad mieste yra nuo 200 iki 650 japonų.

„Lėktuvas taip pat atgabens Kinijos žmonėms ir Japonijos piliečiams pagalbos priemonių, tokių kaip kaukės ir apsauginiai kostiumai“, – Tokijuje sakė užsienio reikalų ministras Toshimitsu Motegi (Tošimicus Motegis). 

Jis nurodė, kad orlaivis iš Uhano išskris trečiadienį ryte, ir pridūrė, jog dedamos pastangos organizuoti daugiau skrydžių.

Panašių planų turi Vokietija ir kitos šalys.

Nustatyta, kad žmonės virusu gali užsikrėsti nuo sergančių žmonių, bet mokslininkai dar neišsiaiškino, kiek jis yra užkrečiamas ir kokie yra jo plitimo būdai.

Kinijos užkrečiamųjų ligų ekspertai antradienį žurnalistams sakė, jog panašu, kad virusas perduodamas užsikrėtusiam asmeniui kosėjant ar sloguojant. 

Siekdama užkirsti kelią gausių žmonių grupių artimiems kontaktams Kinija įvedė griežtus transporto suvaržymus kitose šalies dalyse.

Naujųjų metų šventinis laikotarpis buvo pratęstas iki kitos savaitės.

Švietimo ministerija pranešė, kad mokyklų ir universitetų pavasario semestro pradžia taip pat atidedame visoje šalyje iki atskiro pranešimo.

Gausėja aukų

Nepaisant beprecedenčių apsaugos priemonių, neatrodo, kad viruso plitimą pavyko sulėtinti.

Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija antradienį pranešė, kad per pastarąją parą mirė dar 26 naujuoju koronavirusu užsikrėtę žmonės, o bendras aukų skaičius nuo protrūkio pradžios padidėjo iki 106.

Patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius Kinijoje taip pat šoktelėjo iki 4 515, nurodė komisija. Pirmadienį užsikrėtusiųjų buvo 2 744.

Dar beveik 7 000 pacientų laikomi galimai užsikrėtusiais ir laukia patikslintos diagnozės, pridūrė komisija.

Virusas taip pat toliau plinta pasaulyje.

Pirmadienį apie pirmuosius patvirtintus užsikrėtimo atvejus paskelbė Vokietija, Kanada ir Šri Lanka.

Baimė dėl karantino priemonių padidėjo sekmadienį, kai Uhano meras, dėvėdamas apsauginę kaukę, per spaudos konferenciją atskleidė, jog per naujametinio laikotarpio kelionių bangą 5 mln. žmonių išvyko į kitas šalies vietas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sakė, kad JAV pasiūlė Pekinui „visą reikalingą pagalbą“ kovai su virusu.

Tačiau JAV, Turkija ir Vokietija buvo tarp šalių, paraginusių savo piliečius susilaikyti nuo kelionių į Kiniją.

Malaizija pirmadienį uždraudė atvykti žmonėms iš Hubėjaus provincijos.

Mongolija, smarkiai priklausoma nuo prekybos su Kinija, ryžosi drastiškam žingsniui ir uždarė savo sieną automobilių eismui iš Kinijos.

Mongolija taip pat iki kovo 2-osios atšaukė pamokas ir uždraudė didelius viešus renginius.

Kovinė dvasia

Uhane, praktiškai virtusiame miestu vaiduokliu, visos gydymo įstaigos perpildytos.   

Į pagalbą buvo pasiųsti šimtai karo medikų. Taip pat statomos dvi lauko ligoninės, kurias numatyta užbaigti vos per dešimt dienų. 

Šimtai kaukėtų darbininkų dieną naktį pluša statybvietėje, kur jau išlieti būsimo objekto pamatai ir įrengti skirstomieji elektros skydai.  

„Turime sparčiai dirbti, siekdami kovoti su epidemija“, – AFP žurnalistui sakė vienas jaunas darbininkas.

Anglų kalbos mokytojas J. Pacey sakė, kad jis ir kiti Uhane esantys jo draugai užsieniečiai palaiko ryšius per pokalbių programėles ir stengiasi palaikyti vienas kitam ūpą. 

Britas sakė normuojantis turimas maisto atsargas ir išreiškė viltį, kad Jungtinė Karalystė pasirūpins savo piliečių evakuacija. Visgi J. Pacey skundėsi savo šalies vyriausybės abejingumu.  

„Padėtis čia blogės, ir aš manau, kad Kinija turėtų rūpintis savo piliečiais, o ne manimi“, – sakė jis.  

Tuo tarpu Uhano žmonės, Kinijoje garsėjantys savo atsparumu, stengiasi neprarasti kovinės dvasios.  

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip daugiaaukščiuose daugiabučiuose izoliuoti uhaniečiai per langus šaukia „Uhanai, pirmyn“.   

Pirmadienį vėlai vakare šis šūkis nušvito raudona spalva ant vieno iš pastatų. 

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praėjusią savaitę nusprendė dėl naujo viruso protrūkio neskelbti tarptautinio masto ekstremalios visuomenės sveikatai padėties. Toks žingsnis leistų sutelkti daugiau finansinių ir kitokių išteklių, bet taip pat suteiktų pagrindą riboti keliones ir prekybą su paveiktomis šalimis.

Visgi pirmadienį PSO pripažino suklydusi, kai viruso keliamą pasaulinę grėsmę įvertino kaip „nedidelę“. Sekmadienį vėlai vakare paskelbtame atnaujintame pranešime nurodoma, kad esama didelės pasaulinės grėsmės. 

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus (Tedrosas Adanomas Gebrejesusas) nuvyko į Pekiną su kinų pareigūnais aptarti kovos su krize.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kiek tik vienas BOEING lėktuvėlis žmonių į aną pasaulį pasiuntė?.. tai kas baisiau? :s
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių