Pereiti į pagrindinį turinį

Nurodymas dėl mutavusio koronaviruso išnaikinti audines Danijoje – neteisėtas

2020-11-10 17:00

Kovodama su mutavusio koronaviruso plitimu, Danijos vyriausybė neteisėtai nurodė nugaišinti visas audines šalyje. „Mes padarėme klaidą“, – stočiai TV2 pripažino žemės ūkio ministras Morgensas Jensenas. Esą nėra teisinio pagrindo liepti augintojams išnaikinti žvėrelius ne rizikos teritorijose.

EPA-ELTOS nuotr.

Kartu ministras paragino augintojus toliau, kaip ir planuota, tęsti audinių gaišinimą. Jų bendradarbiavimas esą yra geriausia pagalba žmonių gyvybėms išsaugoti.

Vyriausybės vadovė Mette Frederiksen praėjusį trečiadienį paskelbė, kad bus išnaikintos visos audinės šalyje – 15-17 mln. žvėrelių, kai keliems jų buvo nustatytas mutavęs ir žmogui perduodamas Sars-CoV-2 virusas. Argumentuota, jog yra rizika, kad dėl mutavusio viruso gali būti neveiksmingi būsimi skiepai.

Ir premjerė antradienį atsiprašė. „Net skubiausiais atvejais būtina išsiaiškinti, ar priemonei įgyvendinti reikalingas naujas įstatymas“, – sakė ji. Tačiau to nebuvo padaryta.

Iki antradienio visoje Danijoje buvo nugaišinta 2,4 mln. audinių. Kai kurie augintojai atsisako naikinti visiškai sveikus savo žvėrelius.

Naujas įstatymas dėl ir sveikų žvėrelių gaišinimo antradienį turėjo būti priimtas parlamente skubos tvarka. Tačiau dėl daugumos deputatų prieštaravimo socialdemokratų mažumos vyriausybės projektas bus nagrinėjamas, kaip įprastai, trimis svarstymais.

Mutavęs virusas Danijoje be audinių buvo nustatytas iš viso dvylikai žmonių Jutlandijos šiaurėje. Todėl labiausiai paveiktų bendruomenių gyventojams nurodyta neišvykti iš regiono.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų