Nyderlanduose sulaikytas rusų šnipas: bandė patekti į teismą, tiriantį karo nusikaltimus Ukrainoje

Nyderlandų žvalgybos tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad sustabdė rusų šnipą, kuris apsimetęs stažuotoju bandė patekti į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT), tiriantį karo nusikaltimus Ukrainoje.

Vyras naudojosi braziliškais dokumentais, bet buvo demaskuotas kaip Rusijos karinės žvalgybos tarnybos (GRU) narys. Balandį jis nebuvo įleistas į šalį dėl „grėsmės nacionaliniam saugumui“, sakoma Nyderlandų bendrosios žvalgybos ir saugumo tarnybos (AIVD) pranešime.

Nyderlandų pareigūnai jį įvardino kaip 36 metų Sergejų Čerkasovą, kuris bandydamas patekti į Hagoje įsikūrusį TBT prisistatė 33 metų Brazilijos piliečiu Viktoru Mulleriu Ferreira (Viktoru Miuleriu Fereira).

„AIVD neleido Rusijos žvalgybos pareigūnui, apsimetus stažuotoju, patekti į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą Hagoje“, – sakoma tarnybos pranešime.

„Minėtas asmuo dirba Rusijos karinės žvalgybos tarnyboje GRU, tačiau keliaudamas iš Brazilijos į Nyderlandus priedangai naudojosi braziliškais dokumentais“, – nurodoma jame.

Slapta prieiga prie Hagos tribunolo dokumentų būtų „labai vertinga Rusijos žvalgybos tarnyboms“, nes teismas atlieka tyrimus dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje ir jos karo Sakartvele 2008 metais, sakoma pranešime.

„Nelegalas turėjo pradėti stažuotę TBT, o tai reikštų, kad jis būtų galėjęs patekti į TBT pastatą ir prie sistemų“, – nurodė AIVD.

Jeigu Rusijos šnipui būtų pavykę, „jis būtų galėjęs ten rinkti žvalgybinę informaciją ir ieškoti šaltinių (arba juos verbuoti) ir tartis dėl prieigos prie TBT skaitmeninių sistemų“, pridūrė tarnyba.

„Jis taip pat galėjo turėti įtakos TBT baudžiamajam procesui“, – sakoma pranešime.

Nyderlandų agentūros teigimu, šis asmuo yra laikomas „keliančiu grėsmę nacionaliniam saugumui“, todėl imigracijos tarnybos buvo iš anksto įspėtos apie jo atvykimą.

„Šiuo pagrindu žvalgybos pareigūnas balandį nebuvo įleistas į Nyderlandus ir paskelbtas nepageidautinu. Jis buvo sugrąžintas į Braziliją pirmu skrydžiu“, – pranešė AIVD.

TBT taip pat buvo informuotas apie šį atvejį, nurodė Nyderlandų žvalgybos tarnyba.

TBT vykdo tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje po Rusijos invazijos į šią šalį vasario 24 dieną. Kol kas šio incidento teismas nekomentavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių