Padėjėja: D. Trumpas, norėdamas prisidėti prie riaušių Kapitolijuje, užsipuolė vairuotoją

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) piktai užsipuolė Slaptosios tarnybos vairuotoją ir čiupo už savo limuzino vairo, norėdamas prisidėti prie minios, žygiavusios į Kapitolijų tą dieną, kai ten įvyko kruvinos riaušės, antradienį liudijo viena buvusi Baltųjų rūmų padėjėja.

D. Trumpo administracijos vadovo Marko Meadowso (Marko Medouso) padėjėjos Cassidy Hutchinson (Kasidi Hačinson) liudijimas riaušes Kapitolijuje tiriančiam Atstovų Rūmų komitetui kol kas yra vienas skandalingiausių. Ji sakė, kad D. Trumpas, pasakęs kalbą netoli Baltųjų rūmų, pareikalavo nuvežti jį į Kapitolijų.

Prezidentas įtūžo išgirdęs, kad tai neįmanoma dėl saugumo priežasčių, ir pabandė perimti iš Slaptosios tarnybos savo oficialaus automobilio valdymą, liudijo C. Hutchinson.

Aš, po velnių, prezidentas – tučtuojau vežk mane į Kapitolijų.

„Aš, po velnių, prezidentas – tučtuojau vežk mane į Kapitolijų“, – pasakęs D. Trumpas vairuotojui. C. Hutchinson nurodė, kad tai jai papasakojo kitas administracijos pareigūnas.

D. Trumpas, tikriausiai per televiziją stebėjęs komiteto posėdį, bandė diskredituoti C. Hutchinson realiu laiku skelbtais įrašais savo socialiniame tinkle. Jis jos pasakojimą vadino „sufalsifikuota istorija“, be to, pareiškė, kad komiteto posėdis yra „kengūrų teismas“ – tai yra, teisingumo parodija.

JAV žiniasklaida vėliau pranešė, kad minimame įvykyje dalyvavę Slaptosios tarnybos agentai galbūt nori liudyti ir paneigti C. Hutchinson pasakojimą.

Slaptoji tarnyba neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti.

Minimas Kongreso komitetas jau metus tiria 2021 metų sausio 6-osios riaušes Kapitolijuje, kuriam laikui sutrukdžiusias patvirtinti Kongrese prezidento rinkimų rezultatus.

Komitetas jau surengė šešis viešus posėdžius siekdamas pagrįsti savo pradinę išvadą, kad D. Trumpas vadovavo nusikalstamam, riaušes Kapitolijuje nulėmusiam sąmokslui panaikinti Joe Bidenui (Džo Baidenui) pralaimėtų rinkimų rezultatus.

C. Hutchinson buvo svarbi administracijos figūra ir galėjo pateikti komitetui pirmą detalų pasakojimą apie veiklą Baltuosiuose rūmuose.

Ji liudijo, kad D. Trumpas ir kai kurie jo artimiausi padėjėjai žinojo apie smurto galimybę. Tai prieštarauja pareiškimams, kad smurtas prasiveržė spontaniškai ir neturi nieko bendra su administracija.

„Galėtų tapti tikrai bloga“

C. Hutchinson prisiminė, kad keturios dienos prieš maištą M. Meadowsas pasakė: „Sausio 6-ąją padėtis galėtų tapti tikrai, tikrai bloga.“

C. Hutchinson sakė ieškojusi savo boso po susitikimo Baltuosiuose Rūmuose, įvykusio dalyvaujant D. Trumpo advokatui Rudy Giuliani (Rudžiui Džulianiui). Jiems išeinant R. Giuliani paklausė jos, ar ji „jaudinasi“ prieš sausio 6-ąją.

Jai paklausus, ką R. Giuliani turi galvoje, jis „atsakė maždaug taip: „Einame į Kapitolijų.“

„Bus nuostabu. Prezidentas ten bus. Jis atrodys galingas... Pasikalbėk apie tai su šefu. Jis apie tai žino“, – C. Hutchinson teigimu, sakęs R. Giuliani.

Padėjėja liudijo persakiusi M. Meadowsui R. Giuliani žodžius.

„Jis nepakėlė akių nuo savo telefono ir pasakė maždaug taip: „Daug kas vyksta, Cass, bet aš nežinau. Sausio 6-ąją padėtis galėtų tapti tikrai, tikrai bloga“, – teigė C. Hutchinson.

Jos teigimu, M. Meadowsas ir D. Trumpas žinojo apie smurto galimybę, taip pat ir tai, kad D. Trumpo šalininkų minioje, riaušių dieną susirinkusioje netoli Baltųjų rūmų, buvo ginkluotų žmonių.

Ginkluoti protestuotojai

Pasak C. Hutchinson, kai ji pranešė M. Meadowsui, jog prasiveržė smurtas, šis „beveik nesureagavo“.

Kaip sakė komiteto vicepirmininkė respublikonė Liz Cheney (Liz Čeini), komitetas gavo policijos ataskaitas, kuriose nurodoma, kad D. Trumpo mitinge Elipsės parke buvo žmonių, apsiginklavusių peiliais, elektros šoko prietaisais, paprikiniais purškalais ir bukais daiktais, panaudojamais vietoje ginklų.

Policijos radijo pranešimai rodo, kad kiti asmenys šalia mitingo turėjo šaunamųjų ginklų, įskaitant pusiau automatinius šautuvus AR-15.

C. Hutchinson perteikė M. Meadowso ir Baltųjų rūmų vyriausiojo teisininko Pato Cipollone (Pato Sipolonės) pokalbį netrukus po to, kai riaušininkai įsiveržė į Kapitolijų. P. Cipollone pasakęs, kad D. Trumpui reikia atšaukti minią, reikalavusią pakarti jo viceprezidentą Mike'ą Pence'ą (Maiką Pensą).

„Jis nenori nieko daryti, Patai“, – atsakęs M. Meadowsas ir pridūręs, jog D. Trumpas „galvoja, kad Mike'as to nusipelno“.

M. Meadowsas, kuris prašė malonės dėl sausio 6-osios įvykių, atsisakė liudyti komitetui. Tyrimo pradžioje jis perdavė tūkstančius SMS žinučių ir kitų dokumentų.

Rūpinantis C. Hutchinson saugumu apie vėliausią posėdį buvo paskelbta paskutinę minutę. L. Cheney užsiminė, kad buvę D. Trumpo pareigūnai bando įbauginti liudytojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl Lietuvos dešinieji - konservatoriai

Kodėl Lietuvos dešinieji - konservatoriai portretas
Lenda šiknon JAV kairiesiems - demokratams ir keikia dešiniuiosius - respublikonus? Gal todėl, kad TS-LKD yra KGBistų ir jų palikuonių partija?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių