Palestiniečiai protestuoja prieš pasikeitusią JAV poziciją dėl Izraelio gyvenviečių

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai palestiniečių antradienį protestavo dėl pasikeitusios JAV pozicijos Izraelio gyvenviečių Vakarų krante klausimu.

Palestiniečiai degino JAV prezidento Donaldo Trumpo, JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo ir Izraelio premjero Benjamino Netanyahu atvaizdus.

M. Pompeo lapkričio 18 d. paskelbė, kad JAV nebelaiko Izraelio gyvenviečių okupuotose Palestinos teritorijose neteisėtomis. Izraelio premjeras teigiamai įvertino JAV sprendimą, bet palestiniečiai pasipiktino.

Antradienį tūkstančiai žmonių susirinko okupuotose teritorijose protestuoti prieš JAV sprendimą. Protestams Ramaloje vadovavo palestiniečių premjeras Mohammedas Shtayyehas ir minioms žmonių sakė, kad jie niekada nepritars JAV pozicijai.

„Esame čia, kad garsiai ir aiškiai pasakytume, jog norime nutraukti (Izraelio) vykdomą okupaciją. Šiems svetimiems žmonėms gyvenvietėse nėra vietos mūsų žemėje“, – sakė jis.

Dideli protestai taip pat vyko Hebrone ir kituose miestuose. Keliose vietose kilo susirėmimai tarp jaunimo ir Izraelio karių, kurie šaudė guminėmis kulkomis ir naudojo ašarines dujas. Per susirėmimus sužeisti 63 palestiniečiai.

Izraelis 1967 metais okupavo Rytų Jeruzalę ir Vakarų krantą, tačiau to niekada nepripažino tarptautinė bendruomenė.

Maždaug 600 tūkst. žydų gyvena 140 gyvenviečių, įkurtų po Izraelio okupacijos Vakarų krante ir Rytų Jeruzalėje. Pagal tarptautinę teisę gyvenvietės yra laikomos neteisėtomis, nes jos pažeidžia Ketvirtąją Ženevos konvenciją, kuri draudžia okupuojančiai jėgai perkelti savo gyventojus į okupuotą teritoriją.

Nuo to laiko, kai M. Pompeo paskelbė apie pasikeitusią JAV poziciją, Europos Sąjunga (ES), Jungtinės Tautos (JT) ir kitos organizacijos pabrėžė, kad toliau laiko gyvenvietes neteisėtomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių