Papua Naujojoje Gvinėjoje po smarkaus žemės drebėjimo paskelbtas cunamių pavojus

  • Teksto dydis:

Labai stipriam 7,5 balo žemės drebėjimui antradienį vėlai vakare įvykus netoli Papua Naujosios Gvinėjos krantų buvo paskelbtas cunamių pavojus, pranešė Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras.

JAV Geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, apie 23 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku užfiksuotų požeminių smūgių židinys buvo seklus, vos 10 km gylyje, o jo epicentras – už 44 km į šiaurės rytus nuo Kokopo miesto Naujosios Britanijos saloje.

„Jis buvo smarkus, nepaprastai smarkus. Labai baisu“, – naujienų agentūrai sakė Kokope veikiančio kurorto „Ropopo Plantation“ direktorė Megan Martin.

„Neatrodo, kad padaryta kokios nors žalos, bet mes dabar tikriname“, – pridūrė ji.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centro žinutėje sakoma: „Remiantis preliminariais žemės drebėjimo parametrais... pavojingos cunamio bangos galimos pakrantėse, nutolusiose iki 1 000 km nuo drebėjimo epicentro.“

Centro vertinimu, smūgių stiprumas siekė 7,7 balo.

Vėliau paskelbtame papildomame pranešime sakoma, kad Papua Naujosios Gvinėjos krantus gali pasiekti bangos, kurių aukštis 0,3-1 metrų viršija įprastą jūros potvynio. Mažesnių kaip 0,3 metro bangų galima tikėtis dideliame regione – įskaitant Japoniją, Taivaną, Filipinus ir Indoneziją.

„Vyriausybinės agentūros, atsakingos už pakrantes, kurioms yra iškilęs pavojus, turėtų imtis veiksmų informuoti ir instruktuoti pajūrio bendruomenes apie grėsmę, vadovaudamosi savomis vertinimo procedūromis ir grėsmės lygiu“, – sakome žinutėje.

Vienas Kokope esantis AFP reporteris sakė, kad per žemės drebėjimą mieste dingo elektra.

„Iki ryto nesužinosime, ar padaryta rimtos žalos, bet visas rajonas yra paveiktas elektros tinklų gedimo“, – sakė žurnalistas.

„Tebejuntami pakartotiniai smūgiai“, – pridūrė jis.

Papua Naujoji Gvinėja yra vadinamajame Ramiojo vandenyno ugnies žiede – srityje, pasižyminčioje dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

Pernai vasarį 7,5 balo žemės drebėjimas salos kalnuotame regione sukėlė žemės nuošliaužų, sugriovusių šimtus pastatų ir  nusinešė mažiausiai 12 žmonių gyvybes.

Visas nelaimės mastas paaiškėjo tik po kelių, kadangi tame regione ryšiai ir infrastruktūra menkai išvystyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių