Papua Naujojoje Gvinėjoje per tarpgentines žudynes žuvo 24 žmonės

  • Teksto dydis:

Papua Naujosios Gvinėjos kalnuose per tarpgentines žudynes žuvo 24 žmonės, tarp jų dvi nėščios moterys, pranešė vietos pareigūnai, o šalies premjeras trečiadienį pažadėjo greitą teisingumą.

Pasak pareigūnų, kalnuotoje vakarinėje Helos provincijoje per tris dienas trukusį smurtą tarp konkuruojančių genčių žuvo mažiausiai 24 žmonės.

Kalnuose gyvenantys klanai tarpusavyje kovoja šimtmečius, bet dėl atkeliaujančių automatinių ginklų, kurie kursto smurto ratą, susirėmimai pareikalauja daugiau aukų.

„Patvirtinta, kad per tris dienas žuvo 24 žmonės, bet šiandien (skaičius) gali būti didesnis, – trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė Helos provincijos administratorius Williamas Bando (Viljamas Bandas). – Vis dar laukiame šiandienos informacijos iš pareigūnų rajone.“

W. Bando paragino atsiųsti mažiausiai 100 policininkų, kurie padėtų maždaug 40-čiai vietos pareigūnų.

Incidentas sukrėtė šalį ir neseniai paskirtą premjerą Jamesą Marape (Džeimsą Marapę), kurio rinkimų apygardoje yra minimas rajonas.

Jis pažadėjo dislokuoti didesnes saugumo pajėgas ir perspėjo kaltininkus, kad jų „laikas baigėsi“.

„Šiandien viena liūdniausių dienų mano gyvenime, – sakoma jo pareiškime. – Daug nekaltų vaikų ir motinų nužudyta mano rinkėjų Munimos ir Karidos kaimuose.“

Per išpuolį Karidoje kovotojai, kaip teigiama, per pusvalandį užkapojo ar nušovė šešias moteris ir aštuonis vaikus, taip pat – dvi nėščias moteris ir jų dar negimusius kūdikius.

„Ginkluoti nusikaltėliai, jūsų laikas baigėsi, – sakė J. Marape. – Pasimokykit iš to, ką padarysiu nusikaltėliams, žudžiusiems nekaltus žmones; aš nebijau panaudoti prieš jus griežčiausias įstatymo priemones.“

Premjeras pažymėjo, kad mirties bausmė „jau yra įstatymas“.

Neaišku, kas išprovokavo užpuolimą, bet daug konfliktų kursto sena nesantaika dėl išžaginimų, vagysčių ar ginčų dėl genčių teritorijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
laimetojai pasidare puota ir pakartojo nostalgiskus proteviu /balius/.....

Anonimas

Anonimas portretas
Ziurek tu man, jau ir papuasams dermokratija uzveze.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių