Parklando mokyklos šaulys pripažino kaltę dėl 17 žmonių nužudymo, atsiprašė

Nikolas Cruzas (Nikolas Krusas), buvęs Floridos Parklando vidurinės mokyklos moksleivis, kaltinamas 2018 metų vasario 14 dieną surengęs joje šaudynes, trečiadienį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl 17 žmonių nužudymo ir atsiprašė aukų artimųjų.

N. Cruzas, kuris dėvėjo mėlynus marškinius ir juodą liemenę, buvo užsidėjęs didelius akinius ir veido kaukę, atsakė „kaltas“, kai teisėja Elizabeth Scherer (Elizabet Šerer) perskaitė kiekvieną kaltinimą.

N. Cruzas, kuriam tuo metu buvo 19 metų, ginkluotas legaliai įsigytu šautuvu AR-15, atėjo į Marjory Stoneman Douglas (Mardžori Stounman Daglas) mokyklą Parklande, kur anksčiau pats mokėsi, ir nužudė 17 moksleivių ir darbuotojų. Dar 17 žmonių buvo sužaloti.

„Labai atsiprašau už tai, ką padariau, ir turiu su tuo gyventi kiekvieną dieną“, – N. Cruzas sakė padaręs kaltės pripažinimo pareiškimą dėl 17 tyčinio nužudymo ir 17 pasikėsinimo nužudyti atvejų.

„Man tai sukelia košmarus“, – sakė jis.

„Jeigu galėčiau gauti antrą galimybę, daryčiau viską, kas mano galioje, kad padėčiau kitiems“, – pareiškė kaltinamasis.

Kreipdamasis į aukų artimuosius N. Cruzas sakė: „Manau, kad jūs, o ne prisiekusieji, turite spręsti, kas man bus toliau, ar aš gyvensiu, ar mirsiu.“

Teismo salėje buvo kai kurių aukų artimieji. Jie šluostėsi ašaras prokurorui su visomis šiurpiomis smulkmenomis atpasakojant įvykių eigą.

Psichinės sveikatos problemos

Toliau N. Cruzas, kuriam dabar yra 23 metai, stos prieš prisiekusiųjų žiuri. Prokurorai pareiškė sieksiantys jam mirties bausmės.

Per Valentino dieną surengtos šaudynės buvo daugiausiai aukų pareikalavusi ataka JAV mokykloje nuo 2012 metų žudynių Sendi Huko pradinėje mokykloje Niutauno mieste Konektikuto valstijoje, per kurias buvo nušauti 20 vaikų ir šeši suaugusieji.

Parklando mokyklos šaudynės pribloškė šalį ir paskatino imtis naujų pastangų griežtinti ginklų kontrolę, inicijuotas pačių Marjory Stoneman Douglas mokyklos mokyklos mokinių, nors poliarizuotas JAV Kongresas dar neįvykdė reikšmingos ginklų reformos.

N. Cruzas įsigijo savo ginklą legaliai, nors buvo įtrauktas į vietos registrą kaip turintis psichinės sveikatos problemų.

N. Cruzas, dėl drausminių nuobaudų pašalintas iš mokyklos, kaip žinoma, buvo apsėstas šaunamųjų ginklų. Pranešama, kad jis buvo laikomas potencialiai keliančiu grėsmę savo bendraklasiams.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) patvirtino, kad keli mėnesiai iki išpuolio jie atkreipė dėmesį į  žinutę platformoje „YouTube“, kurioje vartotojas Nikolas Cruzas pažadėjo: „Aš būsiu profesionalus mokyklos šaulys.“

Išpuolio dieną N. Cruzas atvyko į mokyklą pavežėjimo paslaugas teikiančios bendrovės „Uber“ automobiliu ir pradėjo šaudyti. Po devynių minučių jis pasišalino iš žudynių vietos.

Iš jo telefone rasto vaizdo įrašo matyti, kad jis filmavo savo planus surengti išpuolį buvusioje mokykloje, kur sakė ketinantis nužudyti „mažiausiai 20 žmonių“.

Po suėmimo N. Cruzas detektyvui sakė, kad girdėjo demonų balsus galvoje, raginančius jį „nusipirkti ginklų, žudyti gyvūnus ir viską sunaikinti“.

2018 metų kovo 13 dieną, kai N. Cruzas stojo prieš teismą, jis padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą, prokurorams pareiškus, kad šioje byloje sieks mirties bausmės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių