Prie Kabulo oro uosto driokstelėjo sprogimas: pranešama, kad pareikalavo 13 gyvybių

JAV kariuomenė ketvirtadienį patvirtino, kad prie Kabulo oro uosto nugriaudėjo didelis sprogimas, pačiame oro uoste tebesitęsiant amerikiečių vadovaujamai tūkstančių žmonių evakuacijai.

„Galime patvirtinti, kad prie Kabulo oro uosto įvyko sprogimas. Šiuo metu neaišku, ar yra aukų. Kai galėsime, pateiksime papildomų detalių“, – pranešė Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Televizija CNN savo ruožtu pažymi, kad per sprogimą nukentėjo afganistaniečių. Informacijos apie sužeistus amerikiečius nėra.

Televizijos ABC žiniomis, sprogimas driokstelėjo prie įėjimo į oro uostą, kur būriuojasi tūkstančiai afganų, siekiančių palikti Kabulą.

Britų transliuotojas „Sky News“, remdamasis įvykio liudininkais, pranešė, kad sprogimą surengė mirtininkas.

„Tai buvo mirtininko puolimas“, – kanalas cituoja savo korespondentą, esantį Kabule.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas Kabule pranešė matęs, kaip iš vienos vietos netoli oro uosto į dangų kyla dūmų debesis.

„Kai žmonės išgirdo sprogimą, kilo visiška panika. Tada Talibanas ėmė šaudyti į orą, kad išsklaidytų minią prie vartų, – AFP pasakojo vienas liudininkas, pageidavęs likti anonimu. – Mačiau vyrą, bėgantį su sužeistu kūdikiu savo rankose.“

Tai buvo mirtininko puolimas.

Žiniasklaida: sprogimas Kabule pareikalavo 13 gyvybių

Talibanas pranešė apie 13 žuvusiųjų per sprogimą šalia Kabulo oro uoste, ketvirtadienį skelbia britų transliuotojas „Sky News“.

Remiantis preliminariais duomenimis, tarp žuvusiųjų yra vaikų, sužeisti keli talibų kovotojai, saugoję oro uosto prieigas.

Pentagonas patvirtino, kad sprogimas pareikalavo kažkiek aukų.

„Galime patvirtinti, kad sprogimas prie Kabulo oro uosto Abbey (Abio) vartų lėmė nežinomą aukų skaičių“, – tviteryje parašė Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Rusų užsienio reikalų ministerija savo ruožtu skelbė, kad per mirtininko ataką prie Kabulo oro uostą žuvo mažiausiai du žmonės, sužeisti dar 15.

Pentagonas: ataka Kabule pareikalavo amerikiečių ir civilių gyvybių

„Kompleksinė ataka“ ketvirtadienį šalia Afganistano sostinės Kabulo oro uosto, kur vyksta didžiulė tarptautinė evakuacijos orlaiviais operacija, pareikalavo amerikiečių ir civilių aukų, pranešė Pentagonas.

Pentagono atstovas J.  Kirby nurodė, kad sprogimas driokstelėjo prie Kabulo oro uosto Abbey (Abio) vartų, be to, nugriaudėjo „mažiausiai dar vienas“ sprogimas prie netoli esančio viešbučio „Baron“.

„Galime patvirtinti, kad sprogimas prie Abbey (Abio) vartų pareikalavo JAV ir civilių aukų“, – tviteryje parašė J. Kirby.

„Labai rimta ir labai reali“ grėsmė

JAV ir jų sąjungininkės anksčiau skelbė turinčios žvalgybinės informacijos, kad Afganistano sostinės oro uoste yra iškilusi teroro atakos grėsmė.

Buvo pranešta, kad oro uostą iki numatytos evakuacijos pabaigos rugpjūčio 31 dieną gali užpulti mirtininkai sprogdintojai, siejami su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) atšaka Afganistane – Chorosano provincijos islamo valstybe (ISKP).

Anksti ketvirtadienį Kabulo laiku Vakarų šalys paragino savo piliečius nedelsiant palikti oro uosto prieigas dėl terorizmo grėsmės, tūkstančiams žmonių mėginant pasinaudoti evakuacijos reisais, kurių skaičius nuolat mažėja.

„Visi prie Abbey (Abio), Rytų ar Šiaurės vartų esantys asmenys turi nedelsiant pasitraukti“, – pranešė JAV Valstybės departamentas.

JK ginkluotųjų pajėgų ministras Jamesas Heappey (Džeimsas Hipis) ketvirtadienį pareiškė, kad teroristinės atakos grėsmė Kabulo oro uostui yra „labai rimta ir labai reali“.

„Per pastarąją savaitę pranešimai darėsi vis įtikinamesni. Jie yra apie realią ir didelę grėsmę gyvybei“, – sakė J. Heappey.

Dauguma JAV vadovaujamos koalicijos valstybių narių ketvirtadienį pranešė, kad užbaigė arba netrukus nutrauks savo evakuacijos skrydžius iš Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) tarptautinio oro uosto.

Bendras žmonių, išskraidintų iš JAV kontroliuojamo oro uosto nuo evakuacijos pradžios rugpjūčio 14 dieną, ketvirtadienį pasiekė 95 700. Šis skaičius apima tiek Afganistano, tiek užsienio valstybių piliečius.

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos gerbs galutinį terminą iki rugpjūčio 31 dienos išvesti visus karius iš Afganistano ir užbaigti du dešimtmečius trukusį karą.

Talibano atstovas antradienį pareiškė, kad evakuacijos operacija turi baigtis iki rugpjūčio galo. Šis islamistų judėjimas, surengęs žaibišką kampaniją prieš vyriausybės pajėgas, Kabulą užėmė rugpjūčio 15 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BNS ŽUVUSIŲJŲ STATISTIKA....

BNS ŽUVUSIŲJŲ STATISTIKA.... portretas
Šiaip, žuvo ir buvo sužeista apie 100 žmonių. Žuvo 13 amerikiečių. Anot BNS statistikos - kiti piliečiai - NE ŽMONĖS. Jų net statistikoje nėra...O Baidenas dar žadėjo surasti kaltininkus ir jiems atkeršyti...Tik...ko lindote į Afganistaną? Ką tenai veikėte 20 metų?...JŪS PATYS ESATE DIDŽIAUSI PASAULIO TERORISTAI.

runkelis

runkelis portretas
zuvo virs 60

Mes

Mes portretas
USA -paliko daug amunicijos-tai kodėl nepasiautėti..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių