Pentagono vadovas: V. Putinas atsisakė minties užimti Kyjivą

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) ketvirtadienį sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsisakė minties užimti Kyjivą, Ukrainos kariuomenei atrėmus jo pajėgas.

„Putinas manė, kad gali labai greitai perimti... Ukrainą, labai greitai užimti sostinę. Jis klydo“, – sakė L. Austinas Senato Ginkluotųjų tarnybų komitetui.

„Manau, kad Putinas atsisakė savo pastangų užimti sostinę ir dabar sutelkė dėmesį į... [Ukrainos] pietus ir rytus“, – sakė L. Austinas.

Tačiau bendrai karo, prasidėjusio Rusijai prieš šešias savaites įsiveržus į Ukrainą, trajektorija lieka neaiški, per tą patį Ginkluotųjų tarnybų komiteto posėdį sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley (Markas Milis).

Ukrainai, kad ji laimėtų šią kovą, reikia likti laisva ir nepriklausoma valstybe su visa pripažįstama savo teritorija, sakė jis.

„Tai bus labai sunku. Tai bus ilgas sunkus darbas“, – pabrėžė M. Milley.

„Pirmoji dalis tikriausiai buvo vykdoma sėkmingai“, – sakė jis apie vasario 24-ąją prasidėjusį karą.

„Tačiau dar laukia reikšminga kova pietryčiuose, aplink Donbaso regioną, kur rusai ketina sutelkti pajėgas ir tęsti savo puolimą, – kalbėjo M. Milley. – Tad galvoju, jog šiuo metu klausimas, kaip tai baigsis, dar neatsakytas.“

L. Austinas įstatymų leidėjams sakė, jog amerikiečiai teikia Ukrainos kariuomenei žvalgybinę informaciją, kad paremtų jos kovą Donbase, kur Maskvos remiami separatistai su Kyjivo pajėgomis kovoja nuo 2014-ųjų, o dabar turi tiesioginę Rusijos pajėgų paramą.

Tačiau M. Milley sakė, kad kova tame regione bus sunki ir kad rusams išstumti Ukrainai tikriausiai reikės didesnės paramos ginklais, tokiais kaip tankai.

„Pietryčiuose... teritorija yra kitokia nei šiaurėje, – aiškino M. Milley. – Ji daug atviresnė, tinkama šarvuotosios [technikos], mechanizuotoms puolamosioms operacijoms abiejose pusėse. Tad jie ieško šių sistemų.“

„Jie prašo... papildomos šarvuotosios [technikos] ir artilerijos“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: Lloydas Austinaskaras UkrainojeKyjivasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių