Po audros „Boris“ Dunojaus upės vanduo pasiekė rekordinį lygį per dešimt metų

  • Teksto dydis:

Didelę Vidurio Europos dalį apėmus didžiausiems per daugelį metų potvyniams, kuriuos sukėlė audra „Boris“, Dunojaus upės Budapešte matuokliai šeštadienį rodė aukščiausią vandens lygį per dešimt metų.

Vanduo jau pasiekė parlamento laiptus.

Nuo praėjusios savaitės Vidurio ir Rytų Europoje siautėjo stiprūs vėjai ir neįprastai smarkios liūtys.

Dėl audros sukeltų potvynių jau žuvo 24 žmonės, o tūkstančiai Vidurio ir Rytų Europos gyventojų buvo evakuoti iš namų.

Pražūtingam Dunojaus potvyniui išsiplėtus į pietus, Vengrijos avarinių tarnybų darbuotojai nešė smėlio maišus, mėgindami sutvirtinti gyvenvietes, įskaitant Budapeštą, kur upė užliejo krantinę iki pat parlamento laiptų.

Dunojaus lygis šeštadienį beveik pasiekė 2013 metų rekordinį lygį, bet po to pradėjo slūgti.

„Kai paskutinį kartą vandens lygis toks aukštas, man buvo tik 10 ar 11 metų“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo 22 metų studentė Beata Hargitai, gyvenanti Budapešto centre netoli užtvindytos teritorijos.

„Sostinėje judėti yra šiek tiek sudėtingiau, bet tai įmanoma. Džiaugiuosi, kad viskas vyksta gana gerai, tvarkingai“, – pridūrė ji.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas šią savaitę atidėjo visas savo tarptautines keliones ir šeštadienį nuvyko apžiūrėti, kaip statomi pylimai.

Jis teigė, kad daugiausia dėmesio skiriama „potvynio suvaldymui“, o ateityje laukia „sunkios dienos“, kad būtų užtikrinta, jog pylimai išsilaikys.

Į šiaurę nuo Budapešto prie Dunojaus vanduo užliejo žemutinius namų aukštus, o Sentendrės gatvėse žmonės plaukiojo baidarėmis.

„Žemutinė mūsų kaimo dalis yra po vandeniu“, – AFP sakė Vilmosas Nemetas, 50-metis virėjas, gyvenantis netoliese esančiame Tahitotfalu kaime, maždaug už 25 km į šiaurę nuo Budapešto.

Austrijoje, Čekijoje, Lenkijoje ir Rumunijoje jau žuvo 24 žmonės, siaučiant potvyniams, kurie nuniokojo namus ir laukus, smarkiai apgadino kelių ir geležinkelių infrastruktūrą.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį paskelbė apie 10 mlrd. eurų paramą valstybėms narėms, kenčiančioms nuo audros „Boris“ sukeltų potvynių ir jų padarinių.

Ekspertai teigia, kad dėl žmogaus veiklos išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų sukeltos klimato kaitos dažnėja ir intensyvėja ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai, tokie kaip liūtys ir potvyniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdui

Algirdui portretas
Arabai ir Ru išsiurbe kolosalius kiekius naftos iš žemes gal pasikeite žemes sukimasis?

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Vėl visa kaltė žmogui ir bezdančioms karvėms, kažin kodėl daugaiau kaip prieš 10 000 metų ištirpo ledynai , gal irgi nuo karvių bezdėjimo , kai kurie mokslininkai rašo , kad tuo metu LIETUVA BUVO TIES P U S I A U J U , ar neatrodo , kad žėmė keičia savo ašies pasvirimo kampą , dabar smaugiamos mažosios tautos , o kietu kuru kaip kūreno ,taipir toliau kūres -RUSIJA AMERIKA KINIJA INDIJA , IR DABAR INDIJOS TUALETAI PAJŪRIŲ P L I A Ž A I , PO POTVYNIO VĖL VISKAS ŠVARU

Kaip čia yr?

Kaip čia yr? portretas
A piniga ims iš EU ne iš Ru?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių