Po trijų savaičių ramybės Kyjivas vėl karo įkarštyje: suniokotas vaikų darželis

  • Teksto dydis:

Kyjivas skęsta pilkų dūmų debesyse. Vieną ankstų rytą miestą sudrebino sprogimai. Teigiama, kad Rusijos strateginiai bombonešiai, pakilę iš Kaspijos jūros regiono, paleido keturiolika raketų. Dalis jų pataikė į gyvenamųjų namų kompleksą ir darželį, kuriame, laimei, vaikų nebuvo. Ukrainos pajėgoms vieną raketą pavyko numušti, o jos nuolaužos nukrito ant gretimai esančio kaimo, pasakojama LNK reportaže.

„Išgirdau švilpimą, pabudau ir tada įvyko stiprus smūgis, nuo kurio aš nukritau. Namas sugriuvo. Tada pasiėmiau šunis ir, staiga, dar vienas smūgis. Mes vėl kritome. Gulėjau ant žemės ir laukiau, kada tai baigsis. Atsistojome ir sulaukėme dar vieno smūgio“, – pasakojo vietinis gyventojas Bohdanas.

Devynių aukštų name įsiplieskė gaisras. Jo viršutiniai aukštai sunaikinti. Dalis gyventojų – po griuvėsiais. Į įvykio vietą atvyko gausios gelbėtojų komandos. Jie, naudodamiesi kranu, bandė gelbėti sužeistuosius. Tačiau keliant didelius nuolaužų gabalus, kiti krenta ant žemės.

„Du žmonės šiuo metu ligoninėje, jų būklė – stabili. Pastate daug dūmų. Gyvenamasis namas sugriautas. Žinome, kad viduje yra žmonių, girdime jų balsus. Padarysime viską, kas įmanoma, kad juos išgelbėtume“, – kalbėjo Kyjivo meras Vitalijus Klyčko.

Tai – ne tik mūsų infrastruktūros naikinimas, tai yra taip pat labai ciniškas ir apskaičiuotas spaudimas mūsų emocijoms. Bet mes nesileisime spaudžiami.

Pranešama, kad žuvo vyras, kurio septynerių metų dukrą gelbėtojams pavyko ištraukti iš griuvėsių. Kaip vėliau paaiškėjo – iš griuvėsių ištrauktos mergaitės motina – Rusijos pilietė, Ukrainoje gyvenanti jau dešimt metų. Kyjivą Rusijos atakos aplenkė tris savaites, todėl, pasak mero, ši ataka – simbolinė, kuria siekiama įbauginti ukrainiečius prieš pat Madride vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Dar keturių žmonių gyvybes nusinešė dviejų raketų smūgiai Sarnų mieste. Čia taikiniu tapo automobilių plovyklos ir remonto kompleksas. Keturi sužeistieji paguldyti į ligoninę, dviejų iš jų būklė – sunki.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad jokie raketų smūgiai negali palaužti ukrainiečių dvasios.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tai – ne tik mūsų infrastruktūros naikinimas, tai yra taip pat labai ciniškas ir apskaičiuotas spaudimas mūsų emocijoms. Bet mes nesileisime spaudžiami. Tai mes darysime spaudimą. Jokios Rusijos raketos, jokie smūgiai negali palaužti ukrainiečių dvasios. Kiekviena jų raketa yra argumentas derybose su mūsų partneriais“, – teigė V. Zelenskis.

Ukraina patvirtino, kad Sjevjerodoneckas atiteko į Rusijos pajėgų kontrolę. Maskvos remiami separatistai dabar visiškai kontroliuoja chemijos gamyklą, kuri buvo paskutinė Ukrainos karių prieglauda mieste.

„Keista, kad dabar čia tiesiog sėdime. Per aktyvias kovas žūsta ir yra sužeidžiama daug karių. Juos pakeičia naujokai, kurie yra mažiau pasirengę, todėl savo padalinį turime nuolatos treniruoti, kad būtų pasirengęs“, – pasakojo Ukrainos karinio jūrų laivyno pėstininkų vadas Oleksandras.

Oleksandras sako, kad dalinys mūšyje patyrė didelius nuostolius.

„Mano dalinys buvo sudarytas iš 100 proc. profesionalių karių, kurie turėjo daug patirties. Dabar 80 proc. jų – rimtai sužeisti arba žuvo per mūšius“, – tęsė Oleksandras.

V. Putinas užvakar Sankt Peterburge susitiko su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka.

Artimiausiais mėnesiais Rusija teiks Baltarusijai trumpojo nuotolio balistinių raketų sistemą „Iskander“. Gynybos ministerija skelbia, kad ministras Sergejus Šoigu aplankė Ukrainoje kariaujančius rusų kareivius. S. Šoigu apdovanojo rusų karius medaliais už jų pastangas vadinamojoje specialioje karinėje operacijoje.

Ukrainos duomenimis, Rusijos pajėgos prarado beveik 35 tūkst. karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių