Prancūzijoje 2015-aisiais karius užpuolęs džihadistas nuteistas kalėti 30 metų

  • Teksto dydis:

Paryžiaus teismas ketvirtadienį nuteisė 30 metų kalėti džihadistą, 2015-ųjų vasarį užpuolusį peiliu tris kariškius, budėjusius žydų centre Nicos mieste.

Moussa Coulibaly (Musa Kulibali), kuriam dabar yra 35 metai, surengė išpuolį praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai laikraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje ekstremistai nužudė 12 žmonių. Tą dieną prasidėjo virtinė atakų, vykdytų „Islamo valstybės“ (IS) ir kitų džihadistų grupuočių vardu.

Skelbdami nuosprendį teisėjai pažymėjo, kad M. Coulibaly „beveik ar visiškai neapgailestavo“ dėl atakos, per kurią buvo sužeisti du kariškiai. Užpuoliką neutralizavo jų kolega, pargriovęs jį ant žemės.

Teisėjai nustatė, kad M. Coulibaly buvo vedamas „beveik fanatiško ryžto“ atsakyti į IS raginimus Prancūzijos piliečiams rengti teroro išpuolius gimtojoje žemėje.

Išpuolis išprovokavo kritiką dėl vyriausybės saugumo priemonių, kurių buvo imtasi reaguojant į žudynes „Charlie Hebdo“ redakcijoje, kadangi M. Coulibaly buvo gerai žinomas policijai.

Kelios savaitės iki atakos Prancūzijos žvalgybos tarnybos buvo įspėtos, kad jis mėgino nuvykti į Turkiją – svarbiausią džihadistų, siekiančių kovoti Sirijoje, susirinkimo vietą – ir paprašė Ankaros jį išsiųsti.

Grįžęs jis buvo apklaustas, bet vėliau buvo paleistas, nes nepavyko surinkti pakankamai įrodymų, kad būtų galima iškelti jam kaltinimus.

Po išpuolio Nicoje M. Coulibaly pareiškė tyrėjams, jog nekenčia Prancūzijos, taip pat jos policijos, kariuomenės ir žydų.

Tačiau ketvirtadienį jis pareiškė teisme: „Dabar esu prieš smurtą. Daugiau nebedaryčiau to, ką esu padaręs“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių