Prancūzijoje siaučiant gaisrams baiminamasi naujo ugnies plitimo

Prancūzijos pareigūnai ketvirtadienį perspėjo, kad šalies pietvakariuose, kur siautė intensyviausi šios savaitės gaisrai, vienas didžiulis gaisras gali dar labiau išplisti.

Premjerė Elisabeth Borne (Elizabet Born) turi susitikti su pareigūnais, bandančiais suvaldyti Landiraso gaisrą į pietus nuo Bordo, o 1,1 tūkst. ten dirbančių ugniagesių turi sulaukti naujo pastiprinimo, pranešė Žirondos departamento prefektūra.

Prancūzija šią vasarą išgyvena istorinę sausrą, privertusią visoje šalyje apriboti vandens naudojimą, ir virtinę karščio bangų, kurias, pasak ekspertų, kursto klimato kaita.

„Sąlygos ypač sunkios: augalai ir dirvožemis itin sausi“, – sakė prefektūra ir įspėjo, kad sausra ir karščiai tikriausiai tęsis bent iki sekmadienio.

„Iškilęs labai rimtas naujų įsiliepsnojimų pavojus“, – sakoma pareiškime.

Oro temperatūra regione ketvirtadienį gali viršyti 40 Celsijaus laipsnių, nurodo meteorologai.

Landiraso gaisras kilo liepą – sausiausią mėnesį Prancūzijoje nuo 1961 metų – ir jau išdegino 14 tūkst. ha, dėl jo teko evakuoti tūkstančius žmonių.

Gaisras buvo suvaldytas, bet išdžiūvę pušynai ir durpingas dirvožemis ruseno toliau. Ugnis vėl įsiplieskė ir nuo antradienio išdegino 6,8 tūkst. ha; pareigūnai įtaria, kad prie to prisidėjo padegimas.

Šiuo metu Prancūzijoje siaučia aštuoni dideli gamtiniai gaisrai. Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas), kuris ketvirtadienį taip pat vyksta susitikti su Žirondos pareigūnais, sakė, kad Švedija ir Italija į pagalbą atsiunčia ugnies gesinimo orlaivių.

Prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) socialiniame tinkle „Twitter“ pridūrė, kad pagalbą taip pat teikia Vokietija, Graikija, Lenkija, Rumunija ir Austrija.

„Visoje šalyje per 10 tūkst. ugniagesių ir saugumo pajėgų narių yra mobilizuoti kovai su ugnimi... Šie ugnies kariai yra mūsų didvyriai“, – sakė jis.

„Grūmėmės visą naktį“

„Pagalvotum, kad esame Kalifornijoje, jis milžiniškas... Jie čia pratę prie miško gaisrų, bet mus spaudžia iš visų pusių, niekas negalėjo to tikėtis“, – naujienų agentūrai AFP sakė ugniagesys Remy Lahay (Remi Laheji), dislokuotas netoli Hostenso regioniniame parke „Landes de Gascogne“.

Kelių netoliese esančių namų gyventojai iškabino baltas paklodes su užrašais „Ačiū, kad išgelbėjote mūsų namus“ ir kitomis paramos žinutėmis išvargusiems ugniagesiams.

„Grūmėmės visą naktį, kad neleistume ugniai plisti, kad apgintume Belen Beljė kaimą“, – Hostense žurnalistams sakė Žirondos ugniagesių ir gelbėjimo tarnybos pulkininkas leitenantas Arnaud Mendousse'as (Arno Mandusas).

Nuo antradienio sudegė ar apdegė 17 namų, evakuota beveik 10 tūkst. žmonių, bet kol kas nesitikima, kad reikės evakuoti daugiau, sakė A. Mendousse'as.

Daug kur pietvakarinėse Atlanto pakrantėse ir paplūdimiuose, vasaromis sutraukiančiuose minias turistų, pasklido aitrūs dūmai. Regiono sveikatos apsaugos agentūra ARS „griežtai“ paragino žmones dėvėti apsaugines veido kaukes.

Dėl dūmų taip pat teko tarp Bordo ir Bajonos uždaryti svarbią, į Ispaniją vedančią magistralę A63.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių