Prancūzijos vyriausybė žada padengti gaisro nuniokotos Nanto katedros atstatymo išlai

Prancūzijos vyriausybė padengs šeštadienį smarkaus gaisro nuniokotos Šv. Petro ir Šv. Pauliaus katedros Nante atstatymo išlaidas. Tai pirmadienį televizijos kanalui BFM pareiškė šalies ekonomikos ir finansų ministras Bruno Le Maire.

„Valstybė padengs Nanto katedros atstatymo išlaidas“, –sakė jis. Ministras papasakojo, kad anksčiau kelis mėnesius gyveno Nante, gerai pažįsta šią katedrą ir ne sykį klausėsi tų pačių senovinių vargonų, kuriuos visiškai sunaikino ugnis, muzikos.

„Valstybė tučtuojau reagavo į įvykius, ir šalies premjeras Jeanas Castexas skubiai atvyko į Nantą lydimas kitų ministrų. Dabar valstybė pademonstruos savo dalyvavimą, finansuodama katedros atstatymą. Jai tai pareiga, kadangi pagal įstatymą ji yra katedros savininkė, ši katedra – mūsų kultūros paveldo dalis“, – pabrėžė ministras.

Gaisras Šv. Petro ir Šv. Pauliaus katedroje Nante įsiplieskė šeštadienio rytą. Daugiau kaip 100 ugniagesių kelias valandas kovojo dėl gotikinės architektūros paminklo. Vis dėlto jiems nepavyko išgelbėti Liudviko XII laikų vitražų ir unikalių baroko epochos vargonų. Kelias ugnies plitimui buvo užkirstas tik po trijų valandų nuo gaisro pradžios. Policijos duomenimis, per gaisrą žmonės nenukentėjo.

Katedra buvo pradėta statyti 1434 metais ir buvo statoma 457 metus – iki 1891 metų. Tai viena didžiausių gotikinių Prancūzijos bažnyčių. Šis gaisras – ne pirmas jos istorijoje. 1972 metais liepsnos sunaikino jos stogą. Gaisro padariniams likviduoti ir pastatui restauruoti prireikė 13 metų. Katedra vėl atvėrė savo duris tikintiesiems tik 1985 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių