Prie Japonijos artėjantis galingas taifūnas jau pareikalavo pirmosios aukos

Prie Japonijos artėjantis galingas taifūnas „Hagibis“ šeštadienį pareikalavo mažiausiai vieno žmogaus gyvybės dar prieš pasiekdamas sausumą, o šalies orų tarnybos paskelbė aukščiausio laipsnio pavojų dėl gresiančių smarkių liūčių, potvynių ir vėjų.

„Didelė ir labai stipri“ audra taip pat paskatino paskelbti neprivalomą raginimą evakuotis iš teritorijų, turinčių milijonus gyventojų, privertė atšaukti dvejas Pasaulio regbio čempionato rungtynes, sutrikdė „Formulės 1“ Didžiojo prizo lenktynes Japonijoje ir paralyžiavo oro susisiekimą Tokijo regione.

Sinoptikai prognozuoja, kad taifūnas šeštadienio pavakarę pasieks sausumą šalies vidurio ir rytinėje dalyje. Japonijos meteorologijos agentūra (JMA) nurodė, kad šiuo metu audros vėjo gūsių greitis siekia 216 km per valandą.

Likus kelioms valandoms iki pagrindinio audros smūgio, „Hagibis“ jau nusinešė pirmąją gyvybę į rytus nuo Tokijo esančioje Čibos prefektūroje, praeitą mėnesį smarkiai nuniokotoje kito galingo taifūno.

„49 metų vyras buvo rastas apvirtusiame mažame sunkvežimyje. Jis buvo išvežtas į ligoninę, bet ten buvo patvirtinta jo mirtis“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ičiharos priešgaisrinio departamento Čiboje atstovas Hiroki Yashiro (Hirokis Jaširas).

Dėl kelias valandas pliaupusių liūčių JMA paskelbė aukščiausio lygio pavojų dalyje Tokijo ir jo apylinkių.

Numatoma, kad „Hagibis“ bus pirmoji „labai smarki“ audra, smogsianti pagrindinei Honšiū salai nuo 1991 metų, kai buvo įvesta pastaroji kategorijų sistema, sakė vienas JMA pareigūnas.

Iki šeštadienio popietės neprivalomas nurodymas evakuotis buvo paskelbtas teritorijoms, turinčioms 3,25 mln. gyventojų. Daugiau kaip 13,5 tūkst. žmonių pasitraukė į evakuacijos centrus, įskaitant dalį gyventojų, kurių namus apgadino praeitą mėnesį regionui smogęs galingas taifūnas.

„Evakavausi, nes mano [namo] stogą nuplėšė kitas taifūnas, tad į vidų prilyja. Labai nerimauju dėl savo namo“, – visuomeniniam transliuotojui NHK sakė vienas 93 metų vyras, prisiglaudęs evakuacijos centre Tatejamoje, į rytus nuo Tokijo.

„Hagibis“ yra neįprastai didelė audra, nešanti „aršius vėjus ir kelianti dideles bangas jūroje“, paveiksianti didelę šalies dalį, pažymėjo orų agentūra.

Nutrūkęs elektros tiekimas

Kai audros centras tebebuvo Ramiajame vandenyne už kelių šimtų kilometrų, Čiboje jau pliaupė smarkios liūtys ir siautė galingi vėjai, apgadinę keletą namų ir vieną jų sugriovę.

Į ligoninę buvo išvežti penki žmonės, įskaitant vieną trimetį, bet niekas iš jų nebuvo sunkiai sužeistas, AFP informavo vietos ugniagesių departamentas.

Pasak ugniagesių, į vakarus nuo Tokijo esančioje Gotemboje buvo išgelbėtas vienas vyras, įkritęs į ištvinusį kanalą, bet pareigūnai tebeieško dar vieno dingusiojo.

JMA prognozuoja, kad iki sekmadienio vidurdienio Tokijo apylinkėse per parą bus priliję apie pusmetrį, o sostinės centre – dar daugiau, bet daugelis upių jau iki šeštadienio popietės buvo beištvinstančios.

Vietos tarnybos perspėjo, kad apytikriai nuo 17 val. vietos laiku gali tekti išleisti dalį vandens iš Širojamos užtvankos į pietvakarius nuo Tokijo, ir liepė žemiau palei upę gyvenantiems žmonėms būti pasiruošusiems.

Tūkstančiai namų Tokijuje ir jo apylinkėse liko be elektros, bet daugeliu atveju avarijos buvo greitai pašalintos.

Automobilių gamintojai, įskaitant „Toyota“ ir „Honda“, uždarė savo gamyklas. Daugelis prekybos centrų ir parduotuvių sostinėje taip pat buvo uždarytos, ankstesnę dieną gyventojams iššlavus jų lentynas.

Audra taip pat smarkiai sutrikdė susisiekimą, Japonijoje prasidėjus ilgajam savaitgaliui.

Iki ankstyvos popietės Tokijo Hanedos ir Naritos oro uostuose buvo sustabdyti visi išvykstantys reisai. Taip pat buvo sustabdyta daugelis greitųjų ir vietos susisiekimo traukinių.

Netgi Tokijo pramogų parkai „Disneyland“ ir „DisneySea“ paskelbė dėl taifūno pavojaus pirmąkart užsidarantys visai dienai.

Į Japonijai per metus atslenka vidutiniškai po 20 taifūnų, bet sostinę smarkiausi smūgiai paprastai aplenkia.

Keliomis savaitėmis anksčiau šį regioną nuniokojo panašiai smarkus taifūnas „Faxai“, kuriam siaučiant Čiboje žuvo du žmonės ir buvo padaryta didelės žalos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių