Prievartinė deportacija į priešo žemę: penkiese apsupo, pasakė, kad negaliu rinktis

  • Teksto dydis:

Ištremti ukrainiečiai bėga iš Rusijos. Jie atvyksta autobusais, kad per Narvos upę pabėgtų į Estiją – į laisvąją Europą, pasakojama LNK reportaže.

„Išvažiuoji iš Rusijos – tenka vėl kęsti filtravimą. Klausinėja, ar turi pažįstamų Ukrainos kariuomenėje, ką galvoji apie vadinamąją „specialią operaciją“, imami pirštų antspaudai. Rusai jau turi begales maniškių“, – kalbėjo Ukrainos pabėgėlis Serhijus.

„Jie buvo ginkluoti, penki mane apsupo ir pasakė, kad negaliu rinktis, kur važiuosiu, vyksiu, kur mane pakraus. Aš sakiau, kad mes – ne galvijai, o žmonės ir turime teisę žinoti, kur mus veža“, – pasakojo Ukrainos pabėgėlė Viktorija Kovalevska.

Viktorijai pavyko pasprukti į Estiją. Ji įkalbėjo sulaikymo centro Rusijoje autobuso vairuotoją paslėpti jos šeimą autobuse. Kai šeima išlindo iš slėptuvės Rostovo mieste, rusų savanorių tinklas padėjo ištrūkti į Estiją.

Pirmasis filtravimas ne toks šiurkštus, kaip vėlesnis.

Nuo balandžio pagal susitarimą Taline prisišvartavusiame kruiziniame laive „Izabelė“ buvo apgyvendinta apie 2 tūkst. ukrainiečių pabėgėlių. Daugelis jų – iš rusų subombarduoto Mariupolio uostamiesčio.

„Mariupolis – ant kranto lyg rąstai guli negyvėliai. Ten net sunku kvėpuoti. Nėra nei vandens, nei elektros, nei dujų. Kada tai bus atkurta? Kada baigsis košmaras? Visi žmonės kenčia. Kodėl jie taip su mumis pasielgė?“ – sakė Ukrainos pabėgėlė Olga Savelieva.

Laive šeimos bando kurti normalumo jausmą, kad tik apsaugotų vaikus.

„Bandome pernelyg daug negalvoti, nes kenkia ir vaikų psichikai. Nors ir neparodo, bet jiems sunku. Bandome būti pozityvūs. Apsimetame, tarsi viskas būtų gerai, neva tik persikraustome“, – pasakojo Ukrainos pabėgėlė Marina Nosylenko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Į Rusiją dėl karo pakliuvo apie 2 mln. ukrainiečių. Okupacinių pajėgų išvežti kas apgaule, kas todėl, kad vienintelis evakuacijos koridorius buvo į priešo šalį – Rusiją.

„Mums pasakė, kad jeigu norime likti Ukrainoje, bus autobusas į Zaporižę, o į Rostovą – kitas autobusas. Rinkitės. Bet nuvykus ten paaiškėjo, kad autobusai – tik į Rostovą ir ten jie pradeda filtravimą, ima pirštų antspaudus. Sėdi priešais, pasisukęs šonu, į akis nežiūri ir tikrina tavo telefoną, šypsosi. Greta sėdintis antras klausinėja, nuodugniai tardo. Pirmasis filtravimas ne toks šiurkštus kaip vėlesnis“, – sakė Ukrainos pabėgėlis Dmitryjus Zadojanovas.

Pasak Kyjivo, prievartinė deportacija į priešo žemę – karo nusikaltimas, o Rusija tai vadina humanitarine evakuacija. Iš kai kurių ukrainiečių net atima pasus, vietoj jų bruka rusiškus, o ir apgyvendinti pabėgėlius siunčia netgi į Sibirą.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras Ukrainojekaro pabėgėliaiukrainiečiaiRostovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių