Rumunijos kariai gedi ginklo draugų, žuvusių sudužus sraigtasparniui ir naikintuvui

Rumunijos kariuomenė ketvirtadienį gedi aštuonių ginklo draugų, žuvusių netoli Juodosios jūros dėl nepalankių meteorologinių sąlygų atskirai sudužus sraigtasparniui ir naikintuvui.

Europos Sąjungai priklausanti Rumunija yra viena iš NATO rytinio sparno šalių, į kurias Aljansas siunčia pastiprinimus po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą. Pastarosiomis savaitėmis į Rumuniją atvyko papildomų tarptautinių pajėgų.

Sraigtasparnis „IAR 330 Puma“ sudužo trečiadienį Gūra Dobrogėjaus rajone, už 11 km nuo aerodromo, nurodė rumunų Gynybos ministerija.

Žuvo visi septyni juo skridę asmenys; jie buvo 27–53 metų amžiaus.

Orlaivis ieškojo naikintuvo „MiG-21 LanceR“, šiam per patruliavimo misiją praradus radijo ryšį su valdymo bokštu ir dingus iš radaro ekrano.

Anot Gynybos ministerijos, naikintuvas buvo surastas naktį į ketvirtadienį. Paaiškėjo, kad jis sudužo netoli Kodžalako – negyvenamos vietovės šalia Juodosios jūros.

Naikintuvo pilotas, kuriam buvo 31-eri, žuvo, nurodoma pranešime.

Atšauktos pratybos

Abu incidentai pareikalavo daugiausiai aukų Rumunijoje nuo 2014 metų, kai šalies centre nukrito karinis sraigtasparnis ir žuvo aštuoni žmonės.

Ketvirtadienį visuose rumunų kariniuose daliniuose rengiamos karinės ceremonijos ir pamaldos aukoms atminti.

Pasak Gynybos ministerijos, sraigtasparnio pilotas pranešė apie nepalankias orų sąlygas ir jam buvo įsakyta grįžti į bazę.

Visi sraigtasparniai „IAR 330 Puma“ ir naikintuvai „MiG-21 LanceR“ neskraidys, kol bus ištirtos avarijų priežastys.

Gynybos ministerija pranešė, kad taip pat atšauktos ketvirtadienį turėjusios prasidėti oro policijos pratybos. Šiuose mokymuose ruošėsi dalyvauti vokiečių, italų ir rumunų naikintuvai „Eurofighter“.

Gynybos ministras Vasile Dincu (Vasilė Denku) vietos žiniasklaidai sakė, kad nėra „jokių įrodymų“, leidžiančių manyti, jog orlaiviai sudužo dėl priešiškos atakos.

„Oro erdvė yra stebima ir niekas negali į ją patekti nepastebėtas“, – pabrėžė ministras.

Pasak Rumunijos gynybos ministerijos, šiuo metu šalies oro erdvei saugoti dislokuoti 22 orlaiviai iš Italijos, Vokietijos ir Jungtinių Valstijų.

Į Rumuniją, anksčiau priklausiusią komunistiniam blokui, o dabar – NATO ir Europos Sąjungai, nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios atvyko dešimtys tūkstančių pabėgėlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių