Rusija raketomis atakavo Odesos uostą

Ukraina šeštadienį pranešė, kad Rusijos raketos smogė Juodosios jūros Odesos uostui, Maskvai ir Kyjivui ankstesnę dieną pasirašius susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų eksporto atblokavimo.

„Priešas atakavo Odesos jūrų uostą sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“. Dvi raketas numušė oro gynybos sistemos, dvi pataikė į uosto infrastruktūros objektus“, – socialiniuose tinkluose pranešė Odesos srities administracijos atstovas Serhijus Bratčukas.

Kiek anksčiau Ukrainos parlamentaras Oleksijus Gončarenka per platformą „Telegram“ pranešė, kad Odesos mieste nugriaudėjo šeši sprogimai, o uoste kilo gaisras. Jo žiniomis, esama nukentėjusiųjų. 

Rusijos karinė invazija Ukrainoje paralyžiavo maisto produktų gabenimą iš šalies, kuri yra viena didžiausių kviečių ir kitų javų eksportuotojų.

Iki 25 mln. kviečių ir kitų javų šiuo metu yra įstrigę Ukrainos uostuose, užblokuotuose Rusijos karo laivų ir Kyjivo įrengtų minų laukų, turinčių apsaugoti nuo potencialaus Maskvos amfibinio puolimo.

Susitarime, kurį Rusija ir Ukraina pasirašė penktadienį Stambule su Turkijos ir Jungtinių Tautų pareigūnais, numatyta Juodojoje jūroje nustatyti saugų koridorių laivams, apeinant žinomus minų laikus.

Ukrainos kariuomenė: Rusijos raketos smogė Odesos uoste esančioms grūdų saugykloms

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas šeštadienį pareiškė, kad Rusijos raketų smūgiais buvo taikytasi į Odesos uoste esančias grūdų saugyklas, nors praėjo vos diena po to, kai Kyjivas ir Maskva pasirašė susitarimą, leisiantį atnaujinti ukrainietiškų grūdų eksportą iš šio uosto.

„Odesos uoste buvo konkrečiai smogta tiems objektams, kuriuose grūdai buvo rengiami išsiuntimui eksportui. Dvi raketos smogė būtent tai uosto infrastruktūrai, kur buvo grūdų“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Jurijus Ihnatas.

„Matome, ko yra verti šie susitarimai su valstybe teroriste“, – pridūrė jis.

JT vadovas smerkia Rusijos raketų smūgį

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) šeštadienį griežtai pasmerkė Rusijos raketų smūgį Juodosios jūros Odesos uostui. 

„Generalinis sekretorius vienareikšmiškai smerkia šiandienos smūgius Ukrainos Odesos uostui“, – išplatintame pareiškime nurodė A. Guterreso atstovas Farhanas Haqas (Farhanas Hakas).

„Rusijos Federacija, Ukraina ir Turkija privalo visiškai įgyvendinti susitarimą“, – pridūrė jis.

Kyjivas: Rusijos raketų smūgis Odesos uostui yra Kremliaus „spjūvis“ JT, Turkijai

Ukraina šeštadienį pareiškė, kad Kremliui teks atsakomybė už pasaulinę maisto krizę, jei žlugs ankstesnę dieną pasirašytas susitarimas dėl ukrainietiškų grūdų eksporto per Juodosios jūros uostus atnaujinimo. 

Kyjivas tai pareiškė Rusijai šeštadienį raketomis smogus Juodosios jūros Odesos uostui.

„Rusijos raketų smūgis yra (Rusijos prezidento) Vladimiro Putino spjūvis į veidą Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui (Antoniju Guterišui) ir Turkijos vadovui Recepui Tayyipui) Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui), kurie dėjo milžiniškas pastangas susitarimui pasiekti“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

„Jei pasiektas susitarimas nebus įgyvendintas, Rusijai teks visa atsakomybė už pasaulinės maisto krizės pagilinimą“, – pridūrė jis.

ES diplomatijos vadovas pasmerkė Rusijos raketų smūgį

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozefas Borelis) šeštadienį pasmerkė Rusijos raketų smūgį Ukrainos Odesos uostui, surengtą praėjus vos dienai po to, kai Kyjivas ir Maskva pasirašė susitarimą, leisiantį atnaujinti ukrainietiškų grūdų eksportą iš šalies uostų.

„Smogti grūdų eksportui itin svarbiam taikiniui praėjus vos dienai po to, kai buvo pasirašyti Stambulo susitarimai, yra ypač smerktina ir vėl parodo, kad Rusija visiškai nepaiso tarptautinės teisės ir įsipareigojimų“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Turkija susirūpinusi

Turkija šeštadienį pareiškė esanti susirūpinusi dėl Rusijos raketų smūgių Ukrainos Odesos uostui, kurie buvo surengti praėjus vos dienai po to, kai Kyjivas ir Maskva pasirašė tarpininkaujant Ankarai ir Jungtinėms Tautoms pasiektą susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų eksporto atblokavimo.

„Tai, kad toks incidentas įvyko po susitarimo, kurį pasirašėme vakar,... tikrai mums kelia susirūpinimą“, – pareiškė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras (Chulusis Akaras).

JK vyriausybė smūgius pavadino absoliučiai pasibaisėtinais

Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras) Rusijos raketų smūgius Ukrainos Juodosios jūros Odesos uostui šeštadienį pavadino „absoliučiai pasibaisėtinais“ ir „visiškai nepateisinamais“.

Anot jos, smūgiai, surengti praėjus vos dienai po to, kai Kyjivas ir Maskva pasirašė tarpininkaujant Ankarai ir Jungtinėms Tautoms pasiektą susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų eksporto atblokavimo, parodė, kad Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu negalima tikėti.

„Bendradarbiaujant su mūsų tarptautiniais partneriais, mums reikia skubiai rasti geresnį būdą išvežti grūdus iš Ukrainos, kuris nebūtų susijęs su Rusija ir jų sulaužytais pažadais“, – pridūrė ji.


Šiame straipsnyje: OdesaatakaRusijos atakakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių