Rusija skelbia apšaudanti Mariupolio gamyklą „Azovstal“ iš artilerijos ir lėktuvų

Rusijos kariuomenė antradienį pranešė, kad drauge su promaskvietiškais separatistais iš artilerijos ir lėktuvų apšaudo metalurgijos gamyklą „Azovstal“ Ukrainos Mariupolio uostamiestyje.

Apsiausta gamykla „Azovstal“ yra paskutinis ukrainiečių kovotojų bastionas nuniokotame Mariupolyje.

„Pasitelkdami artileriją ir lėktuvus, Rusijos kariuomenės ir Donecko liaudies respublikos junginiai pradeda naikinti [ukrainiečių karių] šaudymo pozicijas“, – sakoma Rusijos naujienų agentūrų išplatintame Gynybos ministerijos pareiškime, paminint nepripažįstamą Donecko separatistų darinį.

Ukrainos naujienų agentūra „Unian“ savo ruožtu praneša, kad rusų okupantai pradėjo „Azovstal“ šturmą.

Pulko „Azov“ vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras interneto portalui „Ukrajinska pravda“ sakė, kad okupantai šiuo metu bando prasiveržti į gamyklos teritoriją.

Visą naktį mus bombardavo aviacinėmis bombomis, žuvo dvi civilės moterys, o dabar vyksta „Azovstal“ šturmas.

„Visą naktį mus bombardavo aviacinėmis bombomis, žuvo dvi civilės moterys, o dabar vyksta „Azovstal“ šturmas“, – sakė jis.

Iš pradžių apie tai savo „Telegram“ kanalu pranešė žurnalistas Andrijus Caplijenka.

„Kaip tik dabar bando prasiveržti į gamyklos teritoriją. Informaciją patvirtina pulko „Azov“ vado pavaduotojas. Daugiau detalių kol kas nėra“, – rašė jis.

A. Caplijenka priminė, kad prieš šturmą Rusijos aviacija kelias valandas iš eilės bombardavo „Azovstal“. Kilo didelis gaisras, dūmų stulpas matomas visame Mariupolyje.

Rusijos Gynybos ministerija jau rado pateisinimą šturmui – pareiškė, kad pradėjo naikinti „Azov“ ir Ukrainos karinių pajėgų šaudymo pozicijas „Azovstal“, ukrainiečiams esą pažeidus tylos režimą.

Rusijos žiniasklaidos priemonės skelbia „Azovstal“ šturmo vaizdo medžiagą.

„Unian“ pranešė, kad sekmadienį prasidėjo civilių evakuacija iš šios gamyklos. Pirmoji maždaug 100 žmonių grupė išvyko į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją ir pirmadienį pasiekė Zaporižią.

Pirmadienio rytą Mariupolyje buvo pradėtas antras evakuacijos etapas. Merija nurodė, kad taip pat preliminariai sutarta dėl žmonių prisijungimo Manhuše ir Berdianske, taip pat dėl asmeninių transporto priemonių kolonų prisijungimo.

Mariupolio meras Vadymas Boičenka sakė, kad iš bombų slėptuvių „Azovstal“ teritorijoje jau pavyko išvežti per 100 žmonių.


Šiame straipsnyje: karaskaras UkrainojeAzovstal gamykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių