Rusija sulaikė kelias dešimtis Krymo totorių

  • Teksto dydis:

Rusijos policija ketvirtadienį sulaikė dešimtis Krymo totorių, protestavusių prie Aukščiausiojo Teismo rūmų ir demonstravusių paramą įkalintiems savo musulmonų bendruomenės nariams, besipriešinantiems Maskvos įvykdytai Juodosios jūros pusiasalio aneksijai, pranešė aktyvistai.

Dėl totorių bendruomenės pasipriešinimo 2014 metų Krymo aneksijai daug jos narių buvo suimti, o naujoji marionetinė pusiasalio valdžia uždraudė totorių parlamento – Medžliso – veiklą, paskelbusi jį ekstremistine organizacija. Taip pat buvo uždraustos nepriklausomos žiniasklaidos priemonės.

Protestuotojai prie teismo rūmų susirinko teisėjams nagrinėjant apeliaciją dėl praėjusį gruodį teismo skirtos iki 17 metų laisvės atėmimo bausmės keturiems Krymo totoriams, nuteistiems dėl dalyvavimo Rusijoje uždraustame islamistų judėjime „Hizb ut Tahrir“ (Išvadavimo partija) ir kruvino sukilimo organizavimo.

Krymo totorius palaikanti aktyvistė Aleksandra Krylenkova naujienų agentūrai AFP sakė, kad policijos pareigūnai sulaikė 55 prie pastato su plakatais stovėjusius žmones. Prieš tai pareigūnai juos perspėjo, kad jie dalyvauja neteisėtame proteste.

Socialiniame tinkle „Facebook“ ji paskelbė nuotraukų, kuriose aktyvistai laiko plakatus ir dėvi marškinėlius su užrašais, raginančiais nutraukti baudžiamąjį persekiojimą.

„Buvo sulaikyti visi, išskyrus žurnalistus“, – sakė A. Krylenkova.

Protestuotojų areštus stebinti svetainė „OVD Info“ paskelbė, kad iš viso buvo sulaikyti 44 žmonės.

Trečiadienį Maskvos policija sulaikė dar septynis Krymo totorius, atvykusius dalyvauti teismo posėdyje ir su plakatais stovėjusius Raudonojoje aikštėje. Protestuotojai laikė įkalintų asmenų nuotraukas ir plakatus su užrašais „Baikite represijas“ ir „Mūsų vaikai ne teroristai“.

Jiems buvo pareikšti kaltinimai dėl neteisėto protesto organizavimo.

Pasak A. Krylenkovos, ketvirtadienį suimti žmonės nėra tie patys, kurie protestavo Raudonojoje aikštėje.

Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį „nežymiai“ sumažino laisvės atėmimo bausmes keturiems Krymo totoriam – sutrumpino jas trimis mėnesiais, sakė aktyvistė.

Remiantis žmogaus teisių gynimo grupės „Memorial“ duomenimis,  Kryme ir dar keliuose musulmoniškuose Rusijos regionuose už narystę islamistų judėjime „Hizb ut Tahrir“ įkalinti mažiausiai 276 žmonės. Kai kuriems skirta didžiausia įmanoma 24 metų laisvės atėmimo bausmė.

Nors judėjimas „Hizb ut-Tahrir“ Ukrainoje nėra uždraustas, Rusija naudojasi antiteroristiniais įstatymais persekiodama Krymo totorius.

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui Krymo totorių bendruomenė sovietų diktatoriaus Josifo Stalino nurodymu buvo masiškai deportuota į Centrinę Aziją. Daugelis dabartinį Rusijos valdžios elgesį lygina su tais laikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriau

Geriau portretas
Išvis juos išvyti

ir

ir portretas
jei bus 3PK tai ne zydams suvers kalte o totoriams o mes kaip ir visados patykesim....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių