Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijoje bręsta pasipriešinimas mobilizacijai: protestuotojai bando padegti karinius komisariatus

2022-10-03 08:52
DMN inf.

Karo eigą stebintys ekspertai „Locked N' Loaded“ aptarė, kokia Rusijos mobilizuotų karių realybė ir kas naujo per pastarąją dieną įvyko fronte.

Po mobilizacijos – chaosas

Pasak „Locked N' Loaded“, chaosas vykdant mobilizacines priemones Rusijoje tęsiasi.

„Mobilizuojami ir tie, kurių formaliai sąrašuose neturėtų būti, neaiški įgūdžių formavimo ir / ar atnaujinimo programa, mokymams neparuošta infrastruktūra, didelis ekipuotės ir aprūpinimo trūkumas (mobilizuotieji neretai miega ant žemės, maitinasi kuo turi arba tuo, ką surenka vietiniai gyventojai).  Mobilizuojamieji raginami patys apsirūpinti pirmos pagalbos priemonėmis ir ekipuote. Turtingesnių Rusijos regionų parduotuvėse ima trūkti „žgutų“, turistinių kilimėlių, miegmaišių, karinės aprangos ir avalynės“, – aiškino jie.

Pirmieji mobilizuoti kariai jau pasiekė frontą, siunčiami į Pietų sektorių. Jie –nemotyvuoti ir neparengti. 

Rusijos valdžia išleido įsaką, kad formaliai į mobilizuotųjų sąrašus neturėję patekti asmenys būtų paleisti namo, plečia pareigybių, kurioms mobilizacija atidedama, sąrašą.

Mobilizuojamieji raginami patys apsirūpinti pirmos pagalbos priemonėmis ir ekipuote.

„Be retų išimčių tai nepakeitė aukščiau įvardintų tendencijų. Mobilizacijos data neatsitiktinai sutapo su rudeniniu šaukimu į ginkluotąsias pajėgas. Nuo lapkričio 1 d. ginkluotųjų pajėgų gretas papildys nauji šauktiniai, kurių dalis tikrai bus mesta į frontą. Nors orkų pareigūnai tikina, kad šauktiniai bus išleisti į atsargą, tačiau net neabejojame, kad bus rasta, kaip įtikinti juos „savanoriškai“ pasirašyti kontraktą. Be to, jau anksčiau Rusijoje buvo priimti įstatymai, palengvinantys užsieniečių jungimąsi į ginkluotąsias pajėgas (daugiausia turima omenyje Vidurinės Azijos gyventojai)“, – rašė ekspertai.

Nuo mobilizacijos paskelbimo Rusiją jau bandė palikti apie 200 000 šaukiamojo amžiaus vyrų.

„Pačioje Rusijoje nežymiai įsisiūbuoja pasipriešinimas mobilizacijai. Kaip žinia, mobilizuotasis nušovė karinį komisarą viename iš Sibiro miestų. Daugėja bandymų padegti karinius komisariatus. Nuo vasario 24 d. iš viso įvykdytos 54 akcijos, o septyniolika iš jų nuo mobilizacijos pradžios. T. y. per savaitę beveik trečdalis visų per septynis mėnesius sukauptų incidentų. Protestuodamas prieš mobilizaciją nusižudė rusų reperis Walkie. Protestai Rusijoje nėra gausūs,  turi labai mažą poveikį sprendimų priėmimui“, – pabrėžė „Locked N' Loaded“.

Kas naujo mūšių lauke?

Ekspertai apibendrino, kas naujo įvyko Ukrainoje.

„Ukrainiečiai sugriovė agresoriaus gynybos sistemą rytiniame Oskilo krante, o taktinių veiksmų visuma artina prie artimiausio operacinio tikslo“, – komentavo ekspertai.

Be to, ukrainiečiai perėmė Lymano sektoriaus kontrolę, jiems taip pat pavyko įsitvirtinti Bilohorivkoje.

O štai Bakhmute iniciatyvą turi agresorius.

„Pirmoje savaitės pusėje agresorius suintensyvino puolimą, siekdamas susikurti tvarų placdarmą Bakhmuto pietuose bei pagerinti savo taktinę situaciją rytinėse miesto prieigose. Tiesa, antros savaitės pusėje jų atakos sumenko nepasiekus didelių laimėjimų“, – rašė ekspertai.

Ukrainos centre – sunkios pozicinės kautynės, po aktyvių veiksmų kol kas – lygiosios. Zaporižioje situacija panaši, mūšiuose nė viena pusė neišsikovojo sėkmės. Chersone atsinaujino lokalūs susidūrimai.

„Sėkminga puolamoji operacija Lymane lėmė ženkliai išaugusius agresoriaus manevrinių vienetų nuostolius. Prie to prisidėjo ir tvirta gynyba Bakhmuto sektoriuje“, – apibendrino „Locked N' Loaded“.

Prognozuojama, kad kitą savaitę agresorius visomis išgalėmis bandys demonstruoti pagerėjusį mobilizuotųjų aprūpinimą ir kovinį rengimą, tačiau mažai tikėtina, kad realybėje bus esminių pakitimų.

„Labai tikėtina, kad sustiprės „didžiojo tėvynės karo“ naratyvas, vedant paraleles su 1941 metais bei akcentuojant, kad kaip tada, taip ir dabar „pergalė prieš fašizmą yra neišvengiama“, – svarstė jie.

Daugiau naujienų