Pereiti į pagrindinį turinį

Mirė Ankaroje sunkiai sužeistas Rusijos ambasadorius

2016-12-19 16:53
BNS inf.

Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrejus Karlovas pirmadienį mirė peršautas Turkijos sostinėje, pranešė Rusijos užsieno reikalų ministerija, pavadindama šį įvykį teroro aktu.

Andrejus Karlovas

„Šiandien per išpuolį Ankaroje patyrė sužeidimą, nuo kurio mirė, Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrejus Genadijevičius Karlovas; mes laikome tai teroro aktu, – pranešė žurnalistams pirmadienį vakare URM atstovė spaudai Marija Zacharova. – Žudikai bus nubausti“.

„Šiandien šis klausimas yra iškeltas JT Saugumo Taryboje, – pridūrė ji. – Terorizmas nelaimės.“

Apie šį išpuolį informuotas prezidentas Vladimiras Putinas.

Ambasadorių nušovė turkų policininkas

Ankaros meras Melihas Gokcekas (Melichas Hiokčekas) pareiškė, kad Rusijos ambasadorių Ankaroje pirmadienį nušovęs vyras, kaip nustatyta, buvo turkų policininkas.

„Tas užpuolikas yra policininkas“, – parašė M.Gokcekas savo oficialioje paskyroje tviteryje, kai anksčiau socialinėje žiniasklaidoje pasirodė daugybė pranešimų, atskleidusių šio kostiumą ir kaklaraištį vilkėjusio užpuoliko tapatybę.

Laikraštis „Yeni Safak“ savo svetainėje internete nurodė, kad užpuolikas, kurio inicialai yra M.M.A., dirbo riaušių policijoje Ankaroje. Jis šovė į ambasadorių kelis kartus kažką šaukdamas, girdėti žodžiai „Alepas“, „kerštas“.

A.Karlovas tuometu sakė kalbą per meno parodos atidarymą Ankaros Čankajos rajone esančiuose meno parodų rūmuose „Cagdas Sanatlar Merkezi“; šiame rajone yra įsikūrusios daugelis ambasadų, tarp jų ir Rusijos.

Prieš kelias dienas Turkijoje vyko protestų dėl Rusijos vaidmens Sirijoje. Nors dabar Maskva ir Ankara glaudžiai bendradarbiauja evakuojant Alepo gyventojus.

Protestuojantieji Turkijoje laiko Maskvą kalta dėl žmogaus teisių pažeidimų Alepe.

Rusijos ginkluotosios pajėgos svariai padėjo Sirijos vyriausybės pajėgoms atkovoti Alepą iš sukilėlių praėjusią savaitę Turkijos kaimynėje Sirijoje.

Beje, Vašingtonas anksčiau perspėjo Maskvą, kad, remdama Basharo al-Assado (Bašaro Asado) režimą, ji rizikuoja radikalizuoti nuosaikiuosius sukilėlius ir paskatinti ekstremistų rėmimą.

Šaudydamas šaukė "Alachas yra didis!"

Kaip rašo „Hurriyet“, juodą kostiumą vilkintis, kaklaraištį ryšintis užpuolikas priėjo prie ambasadoriaus iš už nugaros ir iššovė – iš pradžių į orą, paskui į ambasadorių. Laikraštyje „Hurriyet“ dar paskelbtos nuotraukos, kuriose matyti mažiausi du ant žemės gulintys kostiumuoti vyrai, o trečias laiko ginklą.

Internete pasirodė vaizdų, kuriose matyti, kaip prie ambasadoriaus iš užpakalio prieina ginkluotas vyras ir ima šaudyti šaukdamas „Alachas yra didis! Neužmirškite Alepo! Neužmirškite Sirijos!“

Scanpix nuotr.

Prieš kelias dienas Turkijoje vyko protestų dėl Rusijos vaidmens Sirijoje. Nors dabar Maskva ir Ankara glaudžiai bendradarbiauja evakuojant Alepo gyventojus.

Išpuolis įvyko Ankaros Čankajos rajone esančiuose meno parodų rūmuose „Cagdas Sanatlar Merkezi“; šiame rajone yra įsikūrusios daugelis ambasadų, tarp jų ir Rusijos.

Anot „CNN-Turk“, ambasadoriaus būklė yra sunki.

Protestuojantieji Turkijoje laiko Maskvą kalta dėl žmogaus teisių pažeidimų Alepe.

Lietuva pareiškė užuojautą

Lietuva smerkia išpuolį, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius Ankaroje, reiškia užuojautą šeimai.

„Mes smerkiame išpuolį, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius Ankaroje. Reiškiame užuojautą jo šeimai“, – savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pirmadienį vakare paskelbė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

JAV pasmerkė išpuolį

Jungtinės Valstijos greitai reagavo pasmerkdama ginkluotą išpuolį Turkijos sostinėje, kur buvo peršautas Rusijos ambasadorius Andrejus Karlovas.

„Mes smerkiame šį smurto aktą, kad ir koks būtų jo šaltinis. Mintimis ir maldomis esame su juo ir jo artimaisiais“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kirby (Džionas Kerbis), kai dar nebuvo pranešta, kad A.Karlovas mirė.

JAV atstovas nespėliojo, kas galėtų būti šio išpuolio rengėjas; anot liudininkų, jį atliko ginkluotas vyras, reikalavęs „atkeršyti“ už Alepą.

Vėliau JAV atstovė Jungtinėse Tautose Samantha Power (Samanta Pauer) šį pasikėsinimą prieš Rusijos ambasadorių pavadino „barbarišku“.

„Ryžtingai smerkiame barbarišką Rusijos ambasadoriaus Turkijoje Andrejaus Karlovo ir kelių kitų asmenų užpuolimą. Mintimis esame su nukentėjusiaisiais ir jų artimaisais“, – parašė S.Power tviteryje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų