Rusų gydytojai dėl A. Navalno komos kaltina dietą ir stresą

Vienas rusų toksikologas penktadienį pareiškė, kad opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sveikata galėjo pablogėti dėl dietos, streso ar nuovargio, ir tvirtino, kad Sibire ištirtuose jo ėminiuose nebuvo rasta jokių nuodų.

Vokietijai šią savaitę paskelbus, kad pagrindinis prezidento Vladimiro Putino priešininkas buvo apnuodytas uždrausta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės, Rusijai gresia naujos sankcijos.

44 metų A. Navalnas rugpjūčio 20-ąją blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire turėjo grįžti į Maskvą. Lėktuvas nutūpė Omske ir dvi dienas A. Navalnas buvo gydomas šio miesto ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas specializuotam gydymui į kliniką Berlyne.

Kremlius neigia, kad kėsinosi į A. Navalno, kuris vis dar yra komos būsenos, gyvybę.

Omsko regiono valdžios pranešime, kurį išplatino Rusijos naujienų agentūros, regiono vyriausiasis toksikologas Aleksandras Sabajevas sakė, kad A. Navalnas prieš pasijusdamas blogai 5–7 dienas turėjo problemų dėl mitybos ir virškinimo.

„Pacientas laikėsi dietų, kad numestų svorio“, – žurnalistams sakė A. Sabajevas.

„Šią situaciją galėjo išprovokuoti ne tik dietos,... bet ir galimi nesaikingo gėrimo atvejai, apie kuriuos nežinome. Tai galėjo sukelti stresas ir nuovargis, – sakė jis. – Bet kokie veiksniai galėjo sukelti staigų pablogėjimą. Net paprasčiausias nepapusryčiavimas.“

Pasak A. Sabajevo, A. Navalnas ligoninėje iškart buvo tikrinamas dėl nuodingų medžiagų, taip pat ir dėl cholinesterazės inhibitorių, kuriems priskiriamas „Novičiokas“.

A. Navalno ėminiuose jokių nuodų nerasta, jo inkstai, plaučiai ir kepenys neatrodė pažeisti, kalbėjo Omsko toksikologas.

„Todėl galime sakyti, kad paciento organizme nebuvo jokių toksiškų medžiagų“, – pridūrė jis.

A. Navalno apnuodijimas išprovokavo naują Rusijos ir Vakarų santykių krizę, o NATO penktadienį rengia skubų posėdį šiam išpuoliui aptarti.

Kremlių remiantys veikėjai jau yra pateikę virtinę stebinančių teorijų, įskaitant pareiškimus, kad A. Navalną galėjo apnuodyti vokiečiai arba kad jis nuodijosi pats.

Rusija anksčiau neigė atsakomybę ir už pasikėsinimą Anglijoje 2018 metais „Novičioku“ nužudyti buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį bei jo dukterį, taip pat už virtinę kitų panašių incidentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O gal

O gal  portretas
Jį tame lėktuvėlyje aptručijo. Nereikėjo rusams jo atiduoti arba bent palaikyti iki tol, kol ryškiai būtų pagerėjus sveikata.

būti

būti portretas
tėčiu - sunkus darbas ...............

taip

taip portretas
ir yra nuvarytus arklius nusauna.....
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių