Chersono išlaisvinimas įgauna pagreitį: net ir patys okupantai pripažino patyrę smūgį

  • Teksto dydis:

Rusijos pajėgos pradėjo smūgiuoti raketomis už 20 km nuo Kyjivo. Paryčiais iš Baltarusijos buvo apšaudytas dar ir Černihivas, kuris jau kelias savaites nebuvo taikinys. Ukrainos pareigūnai skelbia, kad stumiasi pirmyn, pradeda okupuoto Chersono regiono šalies pietuose išlaisvinimą. Frontą stumia tolyn nuo Charkivo link Rusijos sienos, pasakojama LNK reportaže.

„Mūsų žvalgyba ten užfiksavo dvylika vyrų. Tuoj pradėsime į juos šaudyti“, – kalbėjo Ukrainos karys.

Britų gynybos pareigūnai patvirtino – Ukrainos kontratakos Chersone įgauna pagreitį. Pagrindinis tiltas į pietinį miestą neveikia po to, kai ukrainiečiai jį apšaudė iš amerikietiškų raketų sistemų. Net ir patys okupantai pripažino, kad patyrė smūgį, bet aiškina, kad tiltai karo baigties nelems.

„Eismas tiltu užblokuotas“, – sakė prorusiškos regiono administracijos vadovo pavaduotojas Kirillas Stremousovas.

Rusų kariai nesiliauja smūgiavę raketomis ir artilerija. Gelbėtojai neturi laiko net gaisrų gesinimui. Rusijos karių taikiniai – ypač prie fronto linijos esantys kaimai. Gyventojai bando užkalti turtą, kas liko, ir evakuotis.

Šio ukrainiečio kaimynas žuvo rusų kariams atakavus iš reaktyvinės salvinės sistemos „Uragan“.

„Apie 7 val. ryto prasidėjo apšaudymas, užmušė Ruslaną“, – pasakojo gyventojas.

Rūksta ne tik Donbaso regionas. Paryčiais rusų kariai smūgiavo ir Mykolajivui pietuose.

„Čia labai pavojinga, bet kada gali nukristi mina ar sviedinys. Per ataką kilo didžiulis gaisras“, – sakė Ukrainos pareigūnas Pavlo Djančenko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Donecko srities gyventojai raginami ruoštis evakuacijai. Ten kovos už užsitęs.

Ši moteris turi šešis vaikus, bet bėga su trimis. Kiti nenori arba negali.

„Mano dukra tuoj turi gimdyti. Baisu ją palikti“, – kalbėjo moteris.

Močiutės ašaroja išlydėdamos anūkes.

„Kad tik viskas būtų gerai“, – sakė močiutė.

Stambule pagal susitarimą išplukdyti Ukrainos grūdus jau atidarytas grūdų eksporto koordinavimo centras. Jame dirbs Kyjivo ir Maskvos paskirti civiliai ir kariniai pareigūnai bei Turkijos ir Jungtinių Tautų pasiuntiniai. Jie prižiūrės saugų grūdų plukdymą Juodąja jūra. Pasak Ukrainos, grūdų išplukdymui jau parengti visi trys numatyti jos uostai. Tačiau kada Bosforo sąsiaurį kirs pirmas grūdų laivas – niekas nedrįsta spėlioti.

„Negaliu spėlioti, bet laivai pajudės labai greitai“, – kalbėjo tarptautinės jūrų organizacijos atstovas Frederickas J. Kenney’is.

Gyvenimas karo sąlygomis neprognozuojamas ir tai puikiai žino pirmoji šalies pora Volodymyras Zelenskis ir jo žmona Elena. Nepalikę šalies jau šeštąjį mėnesį jie įkvepia tautą gintis nuo Rusijos kruvinos invazijos. „Vogue“ žurnalo viršelio heroje tapusi O. Zelenska įsiamžino prie rusų karių suvarpyto didžiausio pasaulyje krovininio lėktuvo. Visų ukrainiečių svajonė viena – pergalė.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeVolodymyras ZelenskischarkivasČernihivas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių