Rusų opozicijos politikas J. Roizmanas teisiamas dėl kaltinimų diskreditavus kariuomenę

Garsus Kremliaus kritikas ir populiarus buvęs meras Jevgenijus Roizmanas trečiadienį stojo prieš teismą dėl kaltinimų diskreditavus Rusijos kariuomenę dėl puolimo Ukrainoje.

60-metis J. Roizmanas 2013–2018 metais buvo Jekaterinburgo meras ir yra vienas iš paskutinių Rusijoje vis dar esančių ir už grotų nepasiųstų opozicijos veikėjų.

Jis teisiamas už komentarus apie Maskvos karinę invaziją Ukrainoje viename vaizdo įraše „YouTube“ platformoje.

„Normali nuotaika, aš juk viską suprantu. Kaltės nepripažįstu“, – prieš pirmąjį teismo posėdį vietos žiniasklaidai sakė J. Roizmanas.

Prezidentą Vladimirą Putiną ir jo puolimą Ukrainoje atvirai smerkiantis J. Roizmanas yra sakęs, kad žino, jog bet kada gali atsidurti kalėjime. Jis yra labai populiarus Jekaterinburge ir už jo ribų, taip pat įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno draugas.

2022 metų rugpjūtį institucijos pradėjo baudžiamąjį tyrimą prieš J. Roizmaną, kuris kaltinamas „diskreditavęs“ Rusijos kariuomenę komentaruose apie Maskvos karinę intervenciją Ukrainoje.

Apsirengęs mėlynais džinsais ir baltais marškinėliais, J. Roizmanas teismo proceso Jekaterinburge pradžioje savo kaltės nepripažino, matyti iš tiesioginės teismo posėdžio transliacijos „YouTube“.

Teisėjo paklaustas, ar pripažįsta savo kaltę, J. Roizmanas atsakė: „Ne.“

Kremliaus invaziją į Ukrainą lydi ir plataus masto represijų kampanija.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos teismas nuteisė Vladimirą Kara-Murzą kalėti 25 metus už valstybės išdavystę, kai jis viešai pasmerkė Maskvos invaziją į Ukrainą.

Kitas žymus Rusijos opozicijos veikėjas Ilja Jašinas praėjusiais metais buvo nuteistas kalėti pusdevintų metų dėl kaltinimų „melagienų“ apie kariuomenę skleidimu.

Rusijos nepriklausoma naujienų svetainė „Mediazona“ nurodė, kad neseniai paskelbtoje Rusijos Aukščiausiojo Teismo ataskaitoje teigiama, jog 2022 metais teismai nurodė piliečiams sumokėti baudas už „kariuomenės diskreditavimą“ 4 439 kartus, o tai prilygsta maždaug 1,8 mln. dolerių (1,63 mln. eurų) sumai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJevgenijus Roizmanaskariuomenėdiskreditavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių