S. Cichanouskaja dėl pagalbos Rusijai kaltina A. Lukašenką išdavyste

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ketvirtadienį apkaltino jos šalį valdantį autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką „išdavyste“, šiam leidus tūkstančiams rusų karių iš šalies teritorijos rengti atakas prieš kaimyninę Ukrainą.

Į Lietuvą pasitraukusi politikė, kurią Vakarų šalys laiko tikrąja 2020 metų rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų nugalėtoja, taip pat paragino tarptautinę bendruomenę skelbti sankcijas Minsko režimui dėl jo vaidmens invazijoje.

Rusijos kariai oficialiai atvyko į Baltarusiją bendrų karinių pratybų, tačiau A. Lukašenka ketvirtadienį prisipažino, kad pasiūlė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui palikti pajėgas, sudarydamas sąlygas užpulti Ukrainą iš šiaurės.

„Neteisėtas lyderis įvedė užsienio karius ir pavertė Baltarusiją svarbia šio ginkluoto konflikto šalimi“, – pareiškė Paryžiuje viešinti S. Cichanouskaja per spaudos konferenciją Lietuvos ambasadoje.

„Tai yra išdavystė – ir mūsų tautos, ir baltarusių valstybės interesų“, – sakė ji ir pavadino Baltarusiją „valstybe agresore pagal JT agresijos apibrėžimą“.

Tai yra išdavystė – ir mūsų tautos, ir baltarusių valstybės interesų.

Nors ir žadėjo, kad baltarusių kariai neprisijungs prie Ukrainos puolimo, „Lukašenka leido suprasti, kad Baltarusijos Respublikos ginkluotosios pajėgos galimai prisideda prie karo veiksmų“, – pažymėjo opozicijos lyderė.

Pastaruoju metu Baltarusijoje buvo dislokuota apie 30 tūkst. Rusijos karių ir daug karinės technikos vienetų, trečiadienį duodama interviu naujienų agentūrai AFP sakė S. Tichanouskaja, perspėdama, kad jų buvimas kelia grėsmę Baltarusijos nepriklausomybei.

„Mums gėda dėl vaidmens, kurį mūsų šalies teritorija suvaidino šiame kare“, – sakė ji ketvirtadienį.

„Raginu tarptautinę bendruomenę kaip įmanoma greičiau įvesti kuo griežtesnes sankcijas Lukašenkos režimui“, – pridūrė politikė.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) paragino Baltarusiją „neprisidėti“ prie Rusijos puolimo Ukrainoje prieš neeilinį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, per kurį bus sprendžiama dėl naujų sankcijų Maskvai.


Šiame straipsnyje: Sviatlana CichanouskajaBaltarusijakaras Ukrainojekaltinimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių