Seulas: Šiaurės Korėja paleido neidentifikuotą balistinę raketą

  • Teksto dydis:

Prieš kitą savaitę Vašingtone įvyksiančias bendras JAV ir Seulo pratybas Šiaurės Korėja šeštadienį paleido mažiausiai vieną neidentifikuotą balistinę raketą, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

„Šiaurės Korėja paleido neidentifikuotą balistinę raketą į Rytų jūrą“, – pranešė Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas, turėdamas omenyje vandens plotą, dar vadinamą Japonijos jūra.

Manoma, kad iš Šiaurės Korėjos paleista įtariama balistinė raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, sakė šalies ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida).

„Panašu, kad Šiaurės Korėjos paleista balistinė raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje į vakarus nuo Hokaido“, – teigė jis žurnalistams po to, kai Japonijos gynybos pareigūnas pranešė, kad raketa turėjo nukristi už 200 km į vakarus nuo Ošimos salos Japonijos šiaurinėje Hokaido dalyje.

Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Hirokazu Matsuno (Hirokadzus Macunas) žurnalistam teigė, kad Šiaurės Korėja „paleido vieną tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM) į rytus. Ji skrido apie 66 minutes“.

Jis nurodė, kad raketa nuskrido maždaug 900 km, pasiekdama didžiausią 5 700 km aukštį, ir, kaip manoma, nusileido 18 val. 27 min. vietos (11 val. 27 min. Lietuvos) laiku.

Karinė įtampa Korėjos pusiasalyje išaugo po to, kai Pchenjanas pareiškė tapęs „negrįžtama“ branduoline valstybe ir beveik kas mėnesį atlieka sankcijas pažeidžiančius branduolinių ginklų bandymus.

Reaguodamas į tai, Seulas suintensyvino bendras karines pratybas su svarbiausiu saugumo sąjungininku Vašingtonu, taip siekdamas galutinai įtikinti nerimaujančią šalies visuomenę tuo, kad JAV yra įsipareigojusi sustabdyti Šiaurės Korėja.

Šeštadienį Pchenjanas pirmą kartą nuo sausio 1-osios paleido branduolinį ginklą likus kelioms dienoms iki to, kai Vašingtone Seulas ir JAV pradės naujas mokomąsias pratybas.

Penktadienį naujienų agentūrai AFP Pietų Korėjos gynybos ministerijos pareigūnas teigė, kad kitą savaitę įvyksiančiose pratybose daugiausiai dėmesio bus skiriama „bendram valdymui ir reagavimui su Vašingtono branduolinėmis priemonėmis“, Pchenjano branduolinės atakos metu.

Pchenjanas penktadienį pagrasino „precedento neturinčiu“ griežtu atsaku į artėjančias JAV ir Pietų Korėjos pratybas ir pavadino jas pasirengimu karui.

Jei Vašingtonas ir Seulas tęs pratybas, „jie susidurs su precedento neturinčia atkaklia ir stipria atsakomąja reakcija“, penktadienį pareiškė Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas), pradėjęs eiti pareigas 2022-ųjų gegužę, pažadėjo griežtai elgtis su Šiaurės Korėja ir skubiai atnaujino bendras pratybas su JAV, kurios buvo apribotos dėl COVID-19 sukeltos pandemijos.

Be to, jos taip pat buvo sustabdytos dėl Yoon Suk-yeolo pirmtako nesėkmingos diplomatijos su Šiaurės Korėja.

Baltieji rūmai: JAV „griežtai smerkia“ Šiaurės Korėjos tarpžemyninės raketos paleidimą

Jungtinės Valstijos šeštadienį pareiškė „griežtai smerkiančios“ Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą.

„Šis paleidimas nereikalingai didina įtampą ir gali destabilizuoti saugumo padėtį regione“, – rašoma Baltųjų rūmų paskelbtame pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad „Jungtinės Valstijos imsis visų būtinų priemonių, siekdamos užtikrinti Amerikos žemės, Korėjos Respublikos [Pietų Korėjos] ir Japonijos sąjungininkų saugumą“.

G-7 diplomatijos vadovai smerkia „beatodairišką“ Šiaurės Korėjos elgesį

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai šeštadienį pasmerkė Šiaurės Korėjos „beatodairišką elgesį“ po to, kai Pchenjanas paleido tarpžemyninę balistinę raketą, kuri nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

„Šis veiksmas yra šiurkštus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas ir jis kelia grėsmę regioninei ir tarptautinei taikai ir saugumui, – rašoma G-7 pareiškime, kurį po derybų Miunchene paskelbė Japonijos užsienio reikalų ministras Hayashi Yoshimasa (Hajašis Jošimasa). – Beatodairiškas Šiaurės Korėjos elgesys reikalauja vieningo tarptautinės bendruomenės atsako, įskaitant tolesnes ryžtingas priemones, kurių turėtų imtis JT Saugumo Taryba.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai kur

Tai kur portretas
Turetu nusileisti,kad geriau galetu identifikuoti,TOKIJUJE,ORALL-OFFICE?

tik

tik portretas
kas cia per politdurnynas paleido ne 1 o maziausiai tai juk ne 1/2 jei 2 ar 3 tai ir rasykit dar trminas nindefikuota gal baikit tas nesamones rasyt ===
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių