Seule prie Japonijos ambasados save padegęs vyras mirė

  • Teksto dydis:

Pietų korėjietis, penktadienį padegęs save priešais Japonijos ambasadą Seule, neišgyveno, pranešė policija.

Šis incidentas įvyko tarp Pietų Korėjos ir Japonijos padidėjus įtampai dėl prekybos ginčų.

Į 8-ą dešimtį įžengęs vyras padegė save automobilyje, pastatytame aikštelėje prie pastato, kuriame įsikūrusi Japonijos ambasada, sakoma Seulo policijos pranešime.

Pasak pareigūnų, vyras buvo nuvežtas į ligoninę, bet vėliau nuo patirtų sužalojimų mirė.

Jo automobilyje rasta apie 20 vienkartinių dujų kanistrų.

Vietos žiniasklaidos pranešime sakoma, kad velionio uošvis karo metais buvo japonų įtrauktas į priverstinius darbus.

Jo veiksmų motyvai kol kas neaiškūs. Policija nurodė, kad vyro automobilyje buvo rasta galimai degių medžiagų. Pareigūnai sakė tiriantys mašiną, apsaugos vaizdo kamerų įrašus, taip pat apklausia pastate buvusius žmones.

Tokijo ir Seulo santykiai šiuo metu yra pašliję labiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius, Japonijai neseniai sugriežtinus kai kurių aukštųjų technologijų medžiagų, reikalingų tokioms pramonės milžinėms kaip „Samsung“, eksportą.

Pietų Korėja ir Japonija, kurios abi yra svarbios JAV sąjungininkės, ir anksčiau neretai įsitraukdavo į ginčus dėl istorijos bei teritorijų, susijusius su Japonijos 1910–1945 metais vykdytų Korėjos pusiasalio kolonijiniu valdymu.

Tokijas nurodė, kad cheminių medžiagų, naudojamų elektronikos gamyboje, eksportą apriboti buvo būtina „praradus pasitikėjimą“ Pietų Korėja. Be to, Tokijas kaltina Seulą netinkamai tvarkant svarbių medžiagų eksportą iš Japonijos.

Pietų Korėjos pareigūnai savo ruožtu sakė, kad Japonijos įvesti apribojimai prekybai yra atsakas į vietos teismų sprendimus, kad japonų įmonės turi suteikti finansinę kompensaciją kadaise priverstinai įdarbintiems korėjiečiams. Japonija šias pretenzijas atmeta.

Tokijas penktadienį iškvietė Pietų Korėjos ambasadorių, kad pareikštų protestą dėl Seulo atsisakymo prisidėti prie arbitražo komisijos, įkurtos siekiant išspręsti besivystantį ginčą.

Seulas turėjo iki vidurnakčio atsakyti į Tokijo pasiūlymą dalyvauti trišalėje komisijoje.

Trečiadienį Pietų Korėjos prezidentūra paskelbė „Twitter“ žinučių, kuriomis pasmerkė karo metais Japonijos vykdytus žiaurumus.

Prie Japonijos ambasados Seule per pastaruosius dešimtmečius buvo surengta daug protestų, daugiausiai taikių. Retkarčiais per protestus prasiverždavo smurtas; yra buvę atvejų, kai demonstrantai žalodavosi nusipjaudami pirštus arba susiremdavo su policijos pareigūnais.

2017 metais vienas pietų korėjietis budistų vienuolis mirė padegęs save, protestuodamas prieš 2015 metų Seulo ir Tokijo susitarimą, turėjusį išspręsi ginčą dėl korėjiečių moterų, kolonijiniu laikotarpiu priverstų teikti seksualines paslaugas japonų kariams.


Šiame straipsnyje: SeulasPietų KorėjaJaponijos ambasadapasidegė vyraspagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių