Seulo meras nusižudė po įtarimų lytiniu priekabiavimu

Seulo meras, buvęs žmogaus teisių advokatas, laikytas potencialiu kandidatu į prezidento postą per būsimus rinkimus, nusižudė kitą dieną po to, kai buvo apkaltintas lytiniu priekabiavimu, penktadienį paskelbė pareigūnai.

Park Won-soonas (Pak Vonsunas), kuris ketvirtadienį buvo rastas negyvas ant vieno kalno sostinėje, kol kas yra garsiausias Pietų Korėjos politikas, figūruojantis skunde dėl lytinio priekabiavimo.

Pietų Korėja yra itin patriarchališka, bet judėjimas „#MeToo“ joje jau nuvertė dešimtis įvairiose srityse garsių vyrų.

Park Won-soonas ranka parašytame atsisveikinimo laiške, kuris buvo rastas jo oficialiojoje rezidencijoje ir kurį paskelbė miesto valdžia, pateikė bendrą atsiprašymą.

„Atsiprašau visų. Dėkoju visiems, kas buvo su manimi mano gyvenime“, – rašė jis. Meras taip pat paprašė, kad jo palaikai būtų kremuoti, o pelenai išberti ant jo tėvų kapų.

Jis mirė kitą dieną po to, kai viena jo biure anksčiau dirbusi sekretorė pateikė skundą prieš 64 metų merą dėl lytinio priekabiavimo ir dalyvavo policijos apklausoje.

„Atsiprašau savo šeimos, kuriai sukėliau tik skausmą“, – rašė Park Won-soonas, bet apie jam pareikštus įtarimus neužsiminė.

Park Won-soonas, svarbi valdančiosios centro kairės Demokratų partijos figūra, didžiulei Pietų Korėjos sostinei, kurioje gyvena kone penktadalis visų šalies gyventojų, vadovavo beveik dešimtmetį.

Propaguodamas lyčių ir socialinę lygybę jis laimėjo trejus rinkimus ir neslėpė ambicijų 2022-aisiais pakeisti dabartinį prezidentą Moon Jae-iną (Mun Džejiną).

Jis mirė kitą dieną po to, kai viena jo biure anksčiau dirbusi sekretorė pateikė skundą prieš 64 metų merą dėl lytinio priekabiavimo ir dalyvavo policijos apklausoje.

Kaip rodo dokumentas, vadinamas Park Won-soono aukos, nuo 2015-ųjų dirbusios jo asmenine sekretore, pareiškimu, ji „darbo metu“ patyrė jo „lytinį priekabiavimą ir nederamų gestų“, įskaitant reikalavimą, kad ji apkabintų jį miegamajame prie jo biuro.

Pasak buvusios darbuotojos, po darbo meras per vieną programėlę siųsdavo jai „asmenukes vien su apatiniais ir gašlius komentarus“.

„Kęsdama didžiulę baimę ir pažeminimą ploviau sau smegenis, kad visa tai dėl Seulo, mano ir mero Parko interesų“, – dokumente rašo ji.

Policija patvirtino gavusi skundą, bet atsisakė patvirtinti detales.

Park Won-soono mirtis reiškia, kad tyrimas automatiškai bus nutrauktas.

Nepaisant ekonominių ir technologinių pasiekimų, Pietų Korėjos visuomenėje ir toliau dominuoja vyrai, bet pastaruosius dvejus metus šalyje buvo aktyvus judėjimas „#MeToo“, kurį išprovokavo prokurorė, viešai apkaltinusi vieną iš viršininkų grabinėjus ją per laidotuves.

Tarp kaltintų asmenų yra vienas buvęs provincijos gubernatorius, 2017 metais siekęs prezidento posto. Pernai jis buvo įkalintas už lytinius santykius piktnaudžiaujant valdžia, jo asistentei pareiškus, kad jis ne kartą ją išžagino.

Park Won-soonas yra garsiausias šalies politikas, nusižudęs po buvusio prezidento Roh Moo-hyuno (Ro Muhjuno) savižudybės 2009 metais, apklausus jį dėl įtarimų korupcija, susijusių su šeimos nariais.

Iš kalėjimo į teismo salę

Park Won-soonas Pietų Korėjos karinės diktatūros laikais buvo studentų aktyvistas, kalėjo už dalyvavimą mitinge prieš tuometinį prezidentą Park Chung-hee (Pak Čongchi), o vėliau tapo žmogaus teisių advokatu.

Jis gynė daug politinių aktyvistų, o 10-e dešimtmetyje pasiekė pirmąjį Pietų Korėjoje apkaltinamąjį nuosprendį dėl lytinio priekabiavimo.

Jis padėjo įkurti įtakingą nevyriausybinę organizaciją „People's Solidarity for Participatory Democracy“, raginančią reformuoti šalies versle dominuojančius konglomeratus.

Park Won-soonas taip pat įkūrė filantropinę grupę „Beautiful Foundation“, kuri skatina savanorystę ir darbą bendruomenei.

Ji virto viena didžiausių ne pelno organizacijų Pietų Korėjoje ir įkūrė labdaros parduotuvių tinklą „Beautiful Stores“, panašų į Britanijos „Oxfam“ parduotuves.

Reakcija į jo mirtį penktadienį buvo nevienareikšmiška: reiškiama ir užuojauta, ir kritika, kad jis nusižudė siekdamas išvengti bausmės. Mero šalininkai gedi, kai kurie jų verkė prie Seulo Nacionalinės universitetinės ligoninės, į kurią buvo atvežti palaikai.

„Mere Parkai, jūs buvote puikus politikas“, – rašoma viename skelbime antrajame pagal dydį šalies portale „Daum“.

Kiti kritiškiau vertino velionį ir kaltino jį, kad jis naudodamasis savo valdžia priekabiavo prie pavaldinės, o paskui nusižudė, kad „išvengtų pasekmių“.

„Auka turėjo išgyventi skausmingą metą prieš skundo pateikimą, – rašė vienas vartotojas. – Tikiuosi, kad Parkas pomirtiniame gyvenime apmąsto savo nusikaltimus ir išperka kaltę.“

Piliečiai mero atminimą galės pagerbti prie altorėlio, kuris bus įrengtas priešais Seulo meriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Laikas pradėti mušti tas me too qrvas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių