Siaubinga tragedija Indonezijos futbolo stadione: prezidentas pažadėjo surasti nelaimės priežastį

Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) trečiadienį pareiškė, kad lieps atlikti visos šalies futbolo stadionų auditą ir pažadėjo surasti vienos didžiausių šio sporto istorijoje nelaimės priežastį.

Jis lankėsi Malango mieste, kur susitiko su žuvusiųjų artimaisiais, ligoninėje pabendravo su sužeistais asmenimis bei apžiūrėjo stadioną, kuriame šeštadienį per spūstį žuvo mažiausiai 131 žmogus.

„Aš noriu sužinoti problemos šaknis, kurios sukėlė šią tragediją, tam, kad rastume geriausią sprendimą“, – sakė Indonezijos prezidentas.

„Liepsiu viešųjų darbų ministrui atlikti visų (futbolo) lygai naudojamų stadionų auditą“, – teigė J. Widodo prie Indonezijos Saifulo Anwaro (Saifulo Anvaro) ligoninės Malange.

Taip pat J. Widodo pridūrė, kad ankstesnį vakarą kalbėjosi su FIFA prezidentu Gianni Infantino (Džianiu Infantinu) apie Indonezijos „futbolo valdymo“ tobulinimą.

Lankydamasis ligoninėje Indonezijos prezidentas pabendravo su keliais sužeistaisiais, ragindamas juos „išlikti nuotaikingais“.

Vėliau J. Widodo nuvyko į Malango „Kanjuruhan“ stadioną, kuriame šeštadienį vakare įvyko nelaimė.

„Mums reikia... patobulinti visą valdymą, stadiono žiūrovų valdymą, laiką, saugumą. Visa tai turi būti visapusiškai patikrinta, kad ši tragedija nepasikartotų“, – sakė prezidentas.

Šeštadienio vakarą stadiono „Kanjuruhan“ Javos salos rytuose esančiame Malango mieste tribūnos buvo sausakimšos – 42 tūkst. klubo „Arema“ gerbėjų buvo susirinkę stebėti varžybų su amžinaisiais varžovais „Persebaya Surabaya“.

Tačiau po pralaimėjimo rezultatu 3:2 – pirmo šiems varžovams savo stadione per daugiau kaip du dešimtmečius – sirgaliai pasileido į aikštę pas žaidėjus ir klubo vadovus.

Policija incidentą apibūdino kaip riaušes ir teigia, kad buvo nužudyti du policijos pareigūnai, bet, išgyvenusiųjų teigimu, policija sureagavo per daug jautriai ir viskas pasibaigė žiūrovų mirtimi.

Žiūrovams pradėjus veržtis į aikštę policija panaudojo jėgą, spardė žmones, mušė juos guminėmis lazdomis, o tai paskatino ir kitus sirgalius bėgti į aikštę, rodo liudininkų pasakojimai ir filmuota medžiaga.

Reaguodamas į šią tragediją, J. Widodo įsakė sustabdyti visas rungtynes, ištirti, kas nutiko, ir išmokėti kompensacijas nukentėjusiems asmenims.

Indonezijos vyriausiasis saugumo ministras Mahfudas MD sako, kad buvo sukurta darbo grupė, kuri atliks tyrimą per artimiausias dvi ar tris savaites.

Policija teigia, kad tyrimas yra sutelktas į šešerius stadiono vartus. Be kita ko, peržiūrima vaizdo stebėjimo kamerų, esančių už stadiono ribų, medžiaga. Teigiama, kad išėjimai buvo atviri, tačiau didžiulei miniai, besiveržiančiai pro juos, jie buvo per ankšti.

Vis dėlto antradienį Indonezijos futbolo asociacijos atstovas spaudai sakė, kad kai kurie vartai, turėję būti atidaryti likus 10 minučių iki finalinio švilpuko, buvo uždaryti. 

Spaudos konferencijos metu jis teigė, kad vartai liko uždaryti „dėl pavėluotų komandų“, o policijos pareigūnai „dar nebuvo atvykę“.

Pasak policijos, pirmadienį buvo pakeistas Malango policijos vadovas, devyni pareigūnai buvo nušalinti nuo pareigų, o dar 19-os vaidmuo bus tiriamas dėl įvykusios nelaimės stadione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių