Šiaurės Airijoje policija rado sunkvežimyje paslėptą bombą

Šiaurės Airijos policija ketvirtadienį pranešė, kad remdamasi anoniminiu pranešimu rado bombą, pritvirtintą prie vieno sunkvežimio, turėjusio keltu plaukti į Didžiąją Britaniją.

Policija nurodė gavusi perspėjimą sausio 31-ąją – tą pačią dieną, kai Jungtinė Karalystė išstojo iš Europos Sąjungos – jog sprogstamasis įtaisas yra pritvirtintas prie vieno vilkiko Belfasto uoste, besiruošiančio išplaukti į Škotiją.

Atlikus kratas nieko nebuvo rasta, o keltas saugiai atplaukė į Škotiją.

Tačiau pirmadienį buvo gautas kitas pranešimas, kad sprogstamasis užtaisas yra pritvirtintas prie vilkiko, priklausančio vienai logistikos įmonei.

Galiausiai sprogmuo buvo rastas transporto priemonėje, stovėjusioje pramonės zonoje Lergane, į pietvakarius nuo Belfasto. Bombą neutralizavo Britanijos kariuomenės išminuotojai.

Manoma, kad už šį incidentą atsakingi Šiaurės Arijos respublikonai disidentai.

„Disidentas respublikonai tyčia ir beatodairiškai pritvirtino sprogstamąjį įtaisą prie sunkiosios krovinių pervežimo priemonės“, - sakė policijos kovos su terorizmu padalinio detektyvas vyriausiasis inspektorius Seanas Wrightas (Šonas Raitas).

„Jeigu ši transporto priemonė būtų išvažiavusi, o įtaisas kuriuo nors metu būtų sprogęs... sunku pagalvoti, kokį pavojų tai kėlė, – pridūrė pareigūnas. – Disidentai respublikonai dar kartą pademonstravo visišką nepagarbą bendruomenei, verslui ir platesnei visuomenei.“

Disidentai respublikonai siekia Šiaurės Airijos integracijos su Airijos Respublika smurtinėmis priemonėmis.

JK yra paskelbusi Šiaurės Airijoje antrą aukščiausią iš teroro išpuolių lygių pagal penkiabalę skalę – tai reiškia, kad atakos yra „labai tikėtinos“.

„Didžiulio lygio rizika“

Policijos vyriausiojo konsteblio pavaduotojas George'as Clarke'as (Džordžas Klarkas) sakė, kad pirmasis paskambinęs asmuo nurodė, kad „buvo planuota, jog įtaisas sprogs penktadienį [sausio 31-ąją] vakare, maždaug tuo pačiu metu, kai Jungtinė Karalystė išstos iš Europos Sąjungos“.

Tačiau sprogdintojai, regis, pasirinko ne tą sunkvežimį, nes užminuotas vilkikas pasiliko logistikos įmonės aikštelėje Lergane, kol galiausiai buvo surastas.

Policija mano, kad šį išpuolį suplanavo radikalų grupuotė, vadinama „Continuity IRA“.

Detektyvai paragino visus, praeitą penktadienį pastebėjusius kokią nors įtartiną veiklą vietoje, kur buvo rastas užminuotas sunkvežimis, susisiekti su pareigūnais.

“Kai tik šis įtaisas būtų palikęs tą aikštelę... tai būtų sukėlę pavojų žmonėms viešajame kelyje, judriu laiku ir judriose vietose – didžiulio lygio riziką“, – pabrėžė G. Clarke'as.

“Šių žmonių veiksmai – visiškai beširdiški ir beatodairiški“, – kalbėjo jis.

Kelis dešimtmečius iki 1998 metų, kai buvo pasiektas taikos susitarimas, neramumai Šiaurės Airijoje nusinešė daugiau kaip 3,7 tūkst. žmonių gyvybių. Dauguma kovotojų galiausiai atsisakė smurto, bet nedidelės Airių respublikonų armijos (IRA) disidentų grupės iki šiol retkarčiais surengia sprogdinimų arba šaudymų.

Radikalūs disidentai sustiprėjo per kelerius metus Šiaurės Airijoje užsitęsusią politinę krizę. 2017 metais konservatyvios probritiškos Demokratinės junionistų partijos (DUP) ir kairiojo sparno airių respublikonų „Sinn Fein“ vyriausybę sužlugdė nesutarimai dėl skandalo, susijusio su netinkamu lėšų panaudojimu, o naujas susitarimas dėl pasidalijimo valdžia buvo pasiektas tik praeitą mėnesį. Be to, atmosferą provincijoje temdo netikrumas dėl sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos ateities po „Brexito“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių