Šiaurės Korėja neigia tiekianti ginklus Maskvai

Šiaurės Korėja sekmadienį paneigė tiekianti ginklus Maskvai po to, kai Jungtinės Valstijos pareiškė, kad branduolinių ginklų turinti valstybė tiekė raketas Rusijos privačiai karinei grupei „Wagner“.

Anksčiau šį mėnesį Vašingtonas „Wagner“ įtraukė į „tarptautinių nusikalstamų organizacijų“ sąrašą, nurodydamas, kad ji, pažeisdama Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas, perka ginklus iš Pchenjano.

Pasak Nacionalinio saugumo tarybos atstovo spaudai Johno Kirby (Džono Kerbio), Baltieji rūmai parodė JAV žvalgybos nuotraukas, kuriose užfiksuota, kaip rusiški vagonai įvažiuoja į Šiaurės Korėją, pasiima raketų krovinį ir grįžta į Rusiją.

Pareiškime, kurį cituoja oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA), vienas aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūnas atmetė šiuos kaltinimus ir perspėjo, kad jei JAV ir toliau skleis „savo pačių sukurtus gandus“, jos sulauks „tikrai nepageidaujamų pasekmių“.

„Bandymas sugadinti (Šiaurės Korėjos) įvaizdį išgalvojant neegzistuojantį dalyką yra rimta provokacija, kurios niekada negalima leisti ir kuri negali nesukelti jos reakcijos“, – sakė JAV reikalų departamento generalinis direktorius Kwon Jong Gunas (Kvon Čen Gunas).

Jis taip pat pavadino tai „kvailu bandymu pateisinti ginklų siūlymą Ukrainai“.

Anksčiau šią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baideas) pažadėjo su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai 31 tanką „Abrams“ – vieną galingiausių ir sudėtingiausių JAV kariuomenės ginklų.

Dėl šio žingsnio penktadienį pasipiktino Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) sesuo Kim Yo Jong (Kim Jo Čen), kuri apkaltino Vašingtoną, kad šis, siųsdamas tankus į Ukrainą, „dar labiau peržengė raudonąją liniją“.

Sekmadienį Seule susitikęs su Pietų Korėjos užsienio reikalų ministru Park Jinu (Pak Džinu), NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pripažino susirūpinimą dėl Pchenjano „neapgalvotų raketų bandymų ir branduolinių programų“ bei karo Ukrainoje pasekmių Pietų Korėjoje.

Šiaurės Korėja raketomis teikia karinę paramą Rusijos karo veiksmams.

„Taip pat žinome, kad Šiaurės Korėja raketomis teikia karinę paramą Rusijos karo veiksmams“, – pridūrė jis.

Rusija, kaip ir Kinija, yra viena iš nedaugelio Šiaurės Korėjos draugių užsienyje ir anksčiau yra padėjusi režimui.

Be Sirijos ir Rusijos, Šiaurės Korėja yra vienintelė šalis, pripažinusi apsišaukėliškų Luhansko ir Donecko „liaudies respublikų“ nepriklausomybę.

Rusija, viena iš penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių, ilgą laiką laikosi pozicijos, kad spaudimas branduolinį ginklą turinčiai Šiaurės Korėjai neturi būti didinamas, ir netgi prašė dėl humanitarinių priežasčių sušvelninti tarptautines sankcijas.

Rugsėjį Kim Jong Unas paskelbė, kad Šiaurės Korėja yra „negrįžtama“ branduolinė valstybė, o praėjusiais metais šalis beveik kiekvieną mėnesį vykdė sankcijas pažeidžiančius ginklų bandymus, įskaitant pažangiausios iki šiol tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą.


Šiame straipsnyje: Kim Yo Jongkaras UkrainojeMaskvaginklaiŠiaurės Korėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių