Šiaurės Korėja paleido trumpojo nuotolio balistinę raketą

Šiaurės Korėja sekmadienį paleido trumpojo nuotolio balistinę raketą, pranešė Seulo kariuomenė – tai jau ketvirtas jėgos demonstravimas per savaitę, kai Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos rengia dideles karines pratybas.

Seulas ir Vašingtonas sustiprino bendradarbiavimą gynybos srityje dėl didėjančių karinių ir branduolinių grėsmių iš Šiaurės Korėjos, kuri pastaraisiais mėnesiais atliko keletą vis labiau provokuojančių uždraustų ginklų bandymų.

Pietų Korėja ir JAV šiuo metu vykdo 11 dienų trukmės bendras pratybas „Laisvės skydas“, kurios yra didžiausios per pastaruosius penkerius metus.

Šiaurės Korėja visas tokias pratybas vertina kaip invazijos repeticijas ir ne kartą įspėjo, kad atsakydama į jas imsis „triuškinančių“ veiksmų.

„Mūsų kariuomenė aptiko vieną trumpojo nuotolio balistinę raketą, 11.5 val. (vietos, 4.5 val. Lietuvos laiku) paleistą iš Šiaurės Pjongano provincijos Tongčang-ri rajono į Rytų jūrą“, – pranešė Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas (JCS), turėdamas omenyje vandens telkinį, dar vadinamą Japonijos jūra.

JAV ir Pietų Korėjos žvalgyba analizavo raketą, kuri nuskriejo 800 kilometrų atstumą, teigiama JCS pareiškime, kuriame šis paleidimas vadinamas „rimta provokacija“, pažeidžiančia Jungtinių Tautų sankcijas.

Mūsų kariuomenė išlaikys tvirtą parengtį, pagrįstą gebėjimu įtikinamai atsakyti į bet kokią Šiaurės Korėjos provokaciją.

„Mūsų kariuomenė išlaikys tvirtą parengtį, pagrįstą gebėjimu įtikinamai atsakyti į bet kokią Šiaurės Korėjos provokaciją, ir tuo pat metu vykdys intensyvias ir kruopščias jungtines pratybas ir mokymus“, – priduriama jame.

JAV kariuomenės Indijos ir Ramiojo vandenyno vadavietė taip pat pasmerkė šį paleidimą, sakydama, kad jis parodė „destabilizuojantį“ Šiaurės Korėjos uždraustų ginklų programų poveikį.

Tokijas patvirtino paleidimą, o jo gynybos ministro pavaduotojas Toshiro Ino (Toširas Inas) žurnalistams teigė, kad „per mūsų ambasadą Pekine pareiškė griežtą protestą ir griežtai pasmerkė [Šiaurės Korėją]".

Raketa galėjo skrieti netaisyklinga trajektorija ir, atrodo, nukrito už Japonijos išskirtinės ekonominės zonos ribų, pranešė naujienų agentūra „Kyodo News“, remdamasi neįvardytais vyriausybės šaltiniais.

Pastarasis paleidimas įvyko kitą dieną po to, kai Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad daugiau kaip 800 000 jaunų šiaurės korėjiečių savanoriškai įstojo į kariuomenę kovoti su „JAV imperialistais“.

Jaunieji savanoriai buvo pasiryžę „negailestingai nušluoti tuos karo maniakus“ ir „ginti šalį“, sakoma KCNA pranešime.

Ketvirtadienį Pchenjanas išbandė savo didžiausią ir galingiausią tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM) „Hwasong-17“ – tai buvo antrasis šiais metais ICBM bandymas.

Valstybinė žiniasklaida ICBM paleidimą apibūdino kaip atsaką į vykstančias „įnirtingas“ JAV ir Pietų Korėjos pratybas.

Anksčiau analitikai teigė, kad Šiaurės Korėja tikriausiai pasinaudos pratybomis kaip dingstimi paleisti daugiau raketų ir galbūt net atlikti branduolinį bandymą.

Praėjusiais metais Šiaurės Korėja paskelbė esanti „negrįžtama“ branduolinė galybė, o lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) neseniai paragino „eksponentiškai“ didinti ginklų, įskaitant taktines atomines bombas, gamybą.

Anksčiau šį mėnesį Kim Jong Unas taip pat įsakė Šiaurės Korėjos kariuomenei suintensyvinti pratybas ir pasirengti „tikram karui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raketa

Raketa portretas
O sitai baidyklei negaletu nuleisti ant galvos labai mazo nuotolio raketa?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių