Šiaurės Makedonija per karščius ir pučiant stipriems vėjams kovoja su miškų gaisrais

Šiaurės Makedonija jau kelias dienas kovoja su miškų ir krūmynų gaisrais, tuo tarpu šalyje siaučia sausra, pučia stiprus vėjas, o oro temperatūra pavėsyje siekia 40 laipsnių.

Trečiadienį prie tarptautinės ugniagesių komandos prisijungė Rumunija, ugniai gesinti pasiųsdama du specialius orlaivius, iš kurių vienas yra pritaikytas mėtyti penkių tonų vandens bombas, pranešė civilinės apsaugos tarnybos vadovas Stojancas Angelovas, kurio žodžius cituoja naujienų portalas MKD.

Jis taip pat pranešė, kad, Graikijoje netoli sienos kilus krūmynų gaisrui, saugumo sumetimais uždarytas Graikijos pasienyje esantis Bogorodicos kontrolės punktas.

S. Angelovas taip pat pasakė, kad šiuo metu pagrindiniai veiksmai yra sutelkti netoli sienos su Graikija esančiame pietryčių regione.

Nuo krūmynų gaisrų ypač nukentėjo rytinė šios Balkanų šalies dalis. Be Rumunijos, gaisrus gesinti, dažniausiai pasitelkdami sraigtasparnius, padeda ugniagesiai iš Turkijos, Serbijos, Juodkalnijos, Slovėnijos ir Kroatijos.

Sausros metu karščiai ir karšto bei sauso vėjo gūsiai gali dar smarkiau įpūsti liepsnas, kurios gali labai greitai išplisti, dėl to jas būna sunkiau įveikti.

Per karščius greičiau išdžiūva augalai, dirvožemis greičiau netenka drėgmės. Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) teigimu, dėl pasaulinio atšilimo miškų gaisrų rizika darosi vis didesnė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių