Šiemet visame pasaulyje buvo nužudyti 57 žurnalistai

  • Teksto dydis:

Visame pasaulyje 2016 metais atlikdami savo darbą žuvo mažiausiai 57 žurnalistai, pirmadienį pranešė organizacija „Žurnalistai be sienų“ (Reporters Sans Frontieres, RSF).

Žiniasklaidos teisių organizacija nurodė, kad vien Sirijoje žuvo 19 žurnalistų, Afganistane – 10, Meksikoje – devyni, o Irake – penki.

Beveik visi nužudytieji buvo vietos žurnalistai.

Tačiau tai yra mažesnis skaičius negu 2015 metais, kai žuvo 67 žurnalistai. Organizacijos manymu, jų sumažėjo dėl „to, kad daug žurnalistų paliko šalis, tapusias pernelyg pavojingomis, ypač Siriją, Iraką, Libiją, Jemeną, Afganistaną ir Burundį“.

RSF teigimu, reporterių pasitraukimas iš šių konfliktų krečiamų valstybių sukūrė „naujienų ir informacijos juodųjų skylių, kuriose karaliauja nebaudžiamumas“.

Šiemet taip pat žuvo devyni tinklaraštininkai ir aštuoni žiniasklaidos darbuotojai.

RSF nurodė, kad mirčių sumažėjo ir dėl „teroro“, sukelto, jų teigimu, „spaudos laisvės kenkėjų“, kurie savavališkai uždaro žiniasklaidos leidinius ir nutildo žurnalistus.

Tokiose šalyse kaip Meksika, žurnalistai, siekdami išvengti nužudymo, privalo save cenzūruoti, sakoma metinėje RSF ataskaitoje.

Afganistane į visus 10 nužudytų žurnalistų buvo taikomasi sąmoningai dėl jų profesijos.

Septyni iš jų, tarp jų – trys moterys, buvo nužudyti sausį užpuolus mikroautobusą, priklausiusį televizijai „Tolo TV“. Už šį incidentą atsakomybę prisiėmė Talibanas.

Jemene, kur vyksta karas tarp Saudo Arabijos remiamų režimo pajėgų ir husių sukilėlių, o nuo 2015 metų žuvo daugiau kaip 7 000 žmonių, šiemet žuvo penki žurnalistai.

„Smurtas prieš žurnalistus tampa vis labiau tyčinis“, – sakė RSF generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as (Kristofas Deluaras).

„Į juos aiškiai taikomasi ir jie žudomi dėl to, kad yra žurnalistai“, – sakė jis.

„Ši pavojinga situacija atspindi tarptautinių iniciatyvų, kuriomis siekiama juos apsaugoti, akivaizdžią nesėkmę; ji yra mirties nuosprendis nepriklausomiems reporteriams vietose, kuriose imamasi visų įmanomų cenzūros ir propagandos priemonių. Ypač to linkusios imtis fundamentalistų grupuotės Artimuosiuose Rytuose“, – sakė Ch.Deloire'as.

RSF paragino netrukus Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus postą perimsiantį Antonio Guterresą (Antoniju Guterišą) paskirti specialųjį įgaliotinį žurnalistų apsaugai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių