Singapūro policija atlieka tyrimą dėl dviejų „klimato protestuotojų“

Singapūro policija atlieka tyrimą dėl dviejų asmenų surengtų atskirų demonstracijų negavus tam leidimo ir pažeidus griežtus šio miesto valstybės įstatymus dėl protestų.

Palikę savo klases, klimato aktyvistės Gretos Thunberg (Gretos Tunberg) „Penktadienių už ateitį“ protestuose dalyvaudavo moksleiviai visame pasaulyje, ragindavę suaugusiuosius įsipareigoti apsaugoti aplinką.

Plečiantis koronaviruso krizei, paauglė G. Thunberg ragino klimato aktyvistus vengti masinių protestų ir vietoje jų skelbti internete nuotraukas, kuriose būtų įamžinti jų protestai su kokiu nors plakatu, ir naudotis grotažymėmis „#fridaysforfuture“ ir „#schoolstrike4climate“.

Tačiau griežtai kontroliuojamame Singapūre, kur net vienam žmogui draudžiama protestuoti negavus policijos leidimo, dabar vykdomi tyrimai dėl dviejų žmonių, išplatintose nuotraukose matomų su plakatais.

Policija gavo pranešimą apie feisbuke praėjusį mėnesį paskelbtas vienos 18-metės su plakatais „PLANETA AUKŠČIAU UŽ PELNĄ“, „MOKYKLOS STREIKAS UŽ KLIMATĄ“ ir „ExxonMobil“ ŽUDO KAČIUKUS IR ŠUNIUKUS“ nuotraukas.

Per kitą incidentą socialinėje žiniasklaidoje buvo išplatintos 20-mečio vyro su plakatu nuotraukos.

„Abu jie prieš pradėdami savo veiklą nesikreipė dėl būtino policijos leidimo“, – sakoma vėlai ketvirtadienį paskelbtame policijos pareiškime, kuriame priduriama, kad vykdydami tyrimą pareigūnai konfiskavo nešiojamųjų kompiuterių ir mobiliųjų telefonų.

Moksleiviai Singapūre nerengė masinių streikų, bet viena grupė pernai kovą organizavo internetinį streiką, o rugsėjį daugiau nei 1,7 tūkst. žmonių dalyvavo sankcionuotame mitinge dėl klimato.

Už viešo susibūrimo organizavimą neturint tam policijos leidimo Singapūre gali būti skirta bauda iki 5 tūkst. Singapūro dolerių (3 209 eurų). Pakartotinai nusižengusiems asmenims gali būti skirta bauda iki 10 tūkst. Singapūro dolerių ir įkalinimas iki šešių mėnesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių