Pasiekus susitarimą su kurdais, Sirijos kariai pasiųsti į šiaurę atbaidyti turkų

Sirija išsiuntė karius į šiaurinę šalies dalį atbaidyti Turkijos pajėgų, kovojančių su kurdų kovotojais, sekmadienį pranešė valstybinė Damasko naujienų agentūra SANA.

„Sirijos (...) kariuomenės vienetai juda į šiaurę, kad stotų akis į akį su Turkijos agresija Sirijos teritorijoje“, – nurodė SANA.

Kurdų administracija šiaurės Sirijoje paskelbė, kad susitarė su Damasku dėl karių dislokavimo netoli sienos su Turkija.

„Tam, kad užkirstume kelią ir susiremtume su šia agresija, buvo pasiektas susitarimas su Sirijos vyriausybe, jog Sirijos kariuomenė gali dislokuotis ties Sirijos – Turkijos siena tam, kad padėtų Sirijos demokratinėms pajėgoms“, – feisbuke parašė administracija.

Turkijos pajėgos ir jas remiantys kovotojai sekmadienį pasistūmėjo gilyn į šalies teritoriją, o Vašingtonas paskelbė, kad patraukia tūkstantį karių iš Sirijos šiaurės.

Turkai jau pasiekė reikšmingų laimėjimų, nepaisant tarptautinės bendruomenės pasipiktinimo trečiadienį prasidėjusia operacija.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį dar kartą paragino Turkiją nutraukti puolimą.

Pasak E. Macrono, operacija šiaurės Sirijoje gali sukelti „nepakeliamą humanitarinę situaciją“.

„Mūsų bendras noras yra tai, kad puolimas liautųsi“, – bendroje spaudos konferencijoje sakė Prancūzijos lyderis.

A. Merkel pranešė sekmadienį valandą kalbėjusi su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdoganu) ir jam pasakiusi, kad „mes turime pabaigti šią Turkijos invaziją“.

„Tam yra humanitarinių priežasčių, – žurnalistams sakė Vokietijos kanclerė. – Daugiau nebegalime priimti šios situacijos prieš kurdus. Turi būti surastas kitas sprendimas“.

Nors Sirijoje buvo atstumti daugelį dešimtmečių, vietos kurdų mažuma per nuo 2011 metų kilusį karą išsikovojo faktiškai autonominį regioną, apimantį apie 30 proc. šalies teritorijos.

Grupuotei „Islamo valstybė“ 2014 metais išplitus visame regione, kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos SDF nuožmiai gynėsi ir tapo pagrindine JAV vadovaujamos koalicijos partnere.

2018 metų pabaigoje Ankarai pagrasinus pradėti operaciją prieš kurdus Sirijoje, kurdų Liaudies apsaugos daliniai YPG paragino Sirijos kariuomenę dislokuotis aplink šiaurinį Manbidžo miestą ir paskelbė patys iš šios teritorijos pasitraukiantys.

Tuo metu sirai įsikūrė aplink Manbidžą, bet nėjo į patį miestą.

Ankara laiko YPG teroristais, susijusiais su Turkijoje veikiančiais kurdų sukilėliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Įdomu kurią pusę Rusija palaikys...

Chi chi chi

Chi chi chi portretas
Čiulpikas RUSAS pragydo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių