Susilpnėjusi audra tebekelia potvynių ir tornadų pavojų JAV

Nors JAV užklupusi atogrąžų depresija „Barry“, kaip nuogąstavo sinoptikai, nesukėlė katastrofiškų potvynių Luizianoje, daugelis Meksikos įlankos regiono gyventojų pirmadienį raginami saugotis galimų tornadų ir staigių potvynių, stichijai slenkant šiaurės kryptimi.

Ankščiau atogrąžų audra laikyta „Barry“ sekmadienį popietę buvo priskirta žemesnei smarkumo kategorijai, tačiau ši depresija tebėra pavojinga. Didžiojoje dalyje Luizianos ir Misisipio teritorijos, taip pat kai kuriose Arkanzaso, rytų Teksaso, vakarų Tenesio ir pietryčių Misūrio dalyse paskelbtas staigių potvynių pavojus.

Luizianos gubernatorius Johnas Belas Edwardsas (Džonas Belas Edvardsas) paragino gyventojus būti atsargiems išeinant į lauką po savaitgalio, kurį daugelis praleido slėpdamiesi pastatų viduje.

Jis pareiškė esąs „be galo dėkingas“, kad audra nesukėlė anksčiau prognozuotų pragaištingų potvynių. 11-oje valstijos apygardų buvo išgelbėti per 90 žmonių, tačiau jokių pranešimų apie stichijos pareikalautas aukas negauta, nurodė J. B. Edwardsas.

„Tai buvo audra, kuri, akivaizdu, galėjo turėti labai, labai skirtingų pasekmių, – pabrėžė jis. – Esame dėkingi, kad neįvyko blogiausio scenarijaus“.

Meteorologai įspėja, kad stichijos centrui judant toliau nuo pakrantės esančių JAV regionų link pirmadienį išlieka smarkių liūčių pavojus.

JAV Nacionalinis uraganų centras sekmadienį paskelbė, kad kai kuriuose pietų ir vidurio Luizianos rajonuose gali iškristi iki 30 cm kritulių, o kai kuriose atskirose vietovėse – net iki 38 centimetrų.

Tuo metu Misisipės sinoptikai perspėjo, jog dalyse Džasperio ir Džonso apygardų jau užfiksuota 20 cm kritulių, bet šis kiekis artimiausiu laiku gali padidėti.

„Barry“ centras šiuo metu slenka iš šiaurės Luizianos Arkanzaso link.

Naujojo Orleano merė LaToya Cantrell (Latoja Kantrel) sekmadienį pareiškė, kad miestui „neapsakomai pasisekė“, jog liūtis buvo silpnesnė nei buvo prognozuota. Meteorologai būgštavo, kad Naująjį Orleaną galėjo užklupti potvyniai, su kuriais nesusitvarkytų miesto siurblių sistema.

„Pavojus mus aplenkė“, – kalbėjo jį spaudos konferencijoje ir pažymėjo, kad miestas pasiruošęs padėti netoliese esančioms labiau nukentėjusioms apygardoms.

Svetainės poweroutage.us duomenimis, sekmadienį naktį elektros energijos neturėjo 51 tūkst. Luizianos gyventojų, 1 800 vartotojų Misisipyje ir 1 700 žmonių Arkanzase.

J. B. Edwardsas padėkojo visuomenės nariams, kad savaitgalį rimtai įvertino pareigūnų perspėjimus, bet priminė gyventojams, jog Atlanto uraganų sezonas dar tik prasideda.

„Remdamiesi savo patirtimi, manau, kad dar geriau pasiruošime kitam kartui, o kitas kartas, be abejo, bus“, – sakė Luizianos gubernatorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių