Tailande sušaudytų darželinukų gedinčias šeimas aplankys karalius

Tailande gedinčios šeimos penktadienį susirinko prie vaikų darželio, kur buvęs policininkas per vienas didžiausių šaudynių šalies istorijoje nužudė dešimtis vaikų.

Tailando karalius Maha Vajiralongkornas (Maha Vačiralongkonas) ir premjeras Prayutas Chan-O-Cha (Prajutas Čan-O-Ča) vėliau aplankys mažiausiai 36 gyvybes nusinešusios tragedijos paveiktus žmones.

Prie nedidelio pastato, kur vos prieš dvi dienas dar žaidė darželinukai, pareigūnai baltomis uniformomis karaliaus vardu padėjo didelį gėlių vainiką.

Sielvartaujantys tėvai dėjo baltas rožes ant darželio laiptų.

Tarp tragedijos aukų yra du Buarai Tanontong trejų metų vaikaičiai.

„Negalėjau miegoti. Nemaniau, kad tai bus du mano anūkai“, – sakė ji, spausdama raudančios dukters petį.

Naktį karstai su aukų palaikais buvo atvežti į Udon Tanio miesto – artimiausio ketvirtadienį tris valandas trukusių žudynių supurtytam kaimiškajam rajonui – morgą.

Sveikatos apsaugos ministerija, policija ir provincijos valdžios pareigūnai penktadienį skelbė apie 36 žuvusiuosius ir užpuoliką – vienu žuvusiuoju mažiau, nei išvakarėse nurodė šalies policija. Jokio paaiškinimo dėl šio pokyčio nepateikta.

„Mokytoja danguje“

9 mm kalibro pistoletu ir peiliu apsiginklavęs užpuolikas – už narkotikų vartojimą atleistas 34 metų policijos seržantas Panya Khamrabas (Panja Chamrabas) – maždaug 12 val. 30 min. vietos (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku pradėjo šaudyti vaikų priežiūros centre Nong Bua Lampu provincijoje šalies šiaurės rytuose.

Iš ten jis pabėgo automobiliu, grįžo namo ir nužudė savo žmoną bei sūnų, o galiausiai, maždaug 15 val., nusižudė, pranešė policija.

Iš viso jis nužudė 24 vaikus – 21 berniuką ir tris mergaites – ir 12 suaugusiųjų.

Tarp aukų yra nėščia mokytoja Supaporn Pramongmuk. Jos vyras socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė jaudinančią žinutę.

„Norėčiau padėkoti už visą paramą man ir mano šeimai. Mano žmona įvykdė visas savo, kaip mokytojos, pareigas, – rašė Seksanas Srirachas (Seksanas Sriračas). – Prašom būti mokytoja danguje; mano vaike, prašom danguje pasirūpinti savo motina.“

Prieš karaliaus vainiko padėjimą pareigūnai aplink vaikų darželį buvo patiesę raudoną kilimą.

Socialinės žiniasklaidos vartotojai kritikavo ceremonijoms skirto kilimo patiesimą nusikaltimo vietoje.

Narkomanas

Penktadienį vėliavos prie vyriausybinių pastatų buvo nuleistos iki pusės stiebo, taip išreiškiant gedulą dėl vienos iš daugiausiai aukų pareikalavusių dienų naujausioje Tailando istorijoje.

Lopšelio-darželio vadovo pareigas einanti Nanthicha Punchum (Nantiča Punčum) nupasakojo sukrečiančias scenas, kai užpuolikas įsiveržė į pastatą kaimiškame Na Klango rajone.

„Prie darželio pietavo keli darbuotojai, o užpuolikas pasistatė automobilį ir keturis iš jų nušovė“, – pasakojo ji naujienų agentūrai AFP.

Ji teigė, kad užpuolikas koja išlaužė duris ir ėmė peiliu badyti vaikus.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad vienas vaikas liko gyvas, nes tuo metu, kai siautėjo užpuolikas, miegojo užsiklojęs antklode.

Nacionalinės policijos vadas Damrongsakas Kittiprapatas (Damrongsakas Kitiprapatas) žurnalistams sakė, kad P. Khamrabas, buvęs policijos seržantas, sausio mėnesį buvo nušalintas nuo pareigų, o birželį atleistas už narkotikų vartojimą.

Jis teigė, kad užpuolikas, kuris panaudojo teisėtai įsigytą pistoletą, turėjo dėl svaigalų vartojimo stoti prieš teismą, ir pridūrė, kad P. Khamrabas buvo maniakinės būsenos, tačiau nežinoma, ar tai susiję su narkotikais.

31 metų liudininkė Paweena Purichan (Pavyna Puričan) sakė, kad užpuolikas rajone buvo gerai žinomas kaip narkomanas.

Ji pasakojo AFP, kad susidūrė su netvarkingai važiavusiu P. Khamrabu, kuris bėgo iš įvykio vietos.

„Užpuolikas taranavo motociklą, du žmonės buvo sužeisti. Aš ėmiau važiuoti greičiau, kad nuo jo pasprukčiau. (...) Visur buvo kraujo“, – teigė ji.

Pranom Innurak (Pranom Inurak) papasakojo, kaip buvo sužeista jos sesuo, kuri dabar sveiksta ligoninėje.

„Jis grįždamas namo vairavo automobilį ir taranavo visus pasitaikiusius jo kelyje“, – sakė ji ir pridūrė, kad tarp žuvusiųjų buvo ir jos sesers dukra.

„Kai įsirėžė į mano seserį, ji dar nebuvo taip sužeista. Ji buvo nublokšta iš savo maisto kiosko. Tada jis ją puolė peiliu“, – teigė P. Innurak.

Tailando ministras pirmininkas Prayutas Chan-O-Cha nurodė skubiai ištirti išpuolį, o policija penktadienį apklausė liudininkus ir šeimas.

Išpuolis įvykdytas praėjus mažiau nei trejiems metams po to, kai centriniame Nakon Ratčasimos mieste kareivis nušovė 29 žmones ir dar daugybę sužeidė. Tada kareivis siautėjo 17 valandų, kol buvo nukautas.

Taip pat mažiau nei prieš mėnesį kariuomenės pareigūnas nušovė du kolegas karinėje mokymo bazėje sostinėje Bankoke.

Tačiau nors Tailande daug gyventojų turi ginklus, masinės šaudynės yra retos.


Šiame straipsnyje: tailandasišpuolisdarželis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip!

Taip! portretas
Bepročių visada visur yra daugiau, negu reikėtų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių