Taivano diplomatijos vadovas: Kinija savo karinėmis pratybomis rengiasi invazijai

Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu (Džozefas U) antradienį pareiškė, jog Pekinas vykdo oro ir jūrų pratybas aplink salą, kad pasirengtų invazijai ir pakeistų status quo Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Praėjusią savaitę Kinija pradėjo didžiausius savo istorijoje karinius mokymus aplink Taivaną, taip reaguodama į Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), kuri tapo aukščiausio rango renkama JAV pareigūne, per pastaruosius dešimtmečius apsilankiusia savarankiškoje saloje, vizitą.

„Kinija pasinaudojo pratybomis ir savo karine instrukcija, kad pasiruoštų invazijai į Taivaną“, – spaudos konferencijoje Taibėjuje sakė J. Wu.

„Ji vykdo plataus masto karines pratybas ir raketų paleidimus, taip pat kibernetines atakas, dezinformacijos kampaniją ir ekonominę prievartą, kad susilpnintų Taivano visuomenės moralę“, – pridūrė jis.

Taivano diplomatijos vadovas dar kartą pasmerkė pratybas, kurias Pekinas tęsė pirmadienį, nors iš pradžių teigė, kad jos baigsis sekmadienį. Ministras pažymėjo, kad jos trukdo vienam judriausių pasaulyje laivybos ir oro maršrutų.

J. Wu spaudos konferencija surengta Taivano kariuomenei pradėjus savo karines pratybas, kurių metu naudojami koviniai šaudmenys bei imituojama salos gynyba nuo Kinijos invazijos.

Pekino pratybas jis pavadino „šiurkščiu Taivano teisių pažeidimu“ ir bandymu perimti vandenų aplink Taivaną ir platesniame Azijos ir Ramiojo vandenyno regione kontrolę.

„Tikrieji Kinijos ketinimai yra pakeisti status quo Taivano sąsiauryje ir visame regione“, – pabrėžė J. Wu.

Jis padėkojo Vakarų sąjungininkams už pasipriešinimą Kinijai.

„Tai taip pat siunčia aiškią žinią pasauliui, kad demokratija nepasiduos autoritarizmo bauginimams“, – sakė Taivano diplomatijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių