Taivano ir Vengrijos bendrovės neigia pagaminusios Libane sprogusius pranešimų gaviklius

  • Teksto dydis:

Taivano bendrovė ir jos Vengrijos partnerė trečiadienį paneigė, kad tai jos pagamino pranešimų gaviklius, kuriais Libane naudojosi „Hezbollah“ nariai.

Libane antradienį sprogus šimtams pranešimų gaviklių žuvo 12 žmonių, o dar apie 2,8 tūkst. buvo sužeisti. Irano remiama kovotojų grupuotė „Hezbollah“ dėl sprogimų kaltina Izraelį.

Leidinys „The New York Times“, remdamasis JAV ir kitais su anonimiškumo sąlyga kalbėjusiais pareigūnais, pranešė, kad Izraelis į Taivano įmonės „Gold Apollo“ pranešimų gaviklių siuntą įdėjo sprogstamosios medžiagos.

Taivano prokurorai pradėjo tyrimą.

Taivane įsikūrusi bendrovė „Gold Apollo“ paneigė, kad yra tų įrenginių gamintoja, ir pareiškė, kad juos pagamino jos partnerė, vengrų kompanija „BAC Consulting KFT“.

„Nuo pradžios iki galo jie nėra mūsų gaminiai. Kaip mes galime gaminti produktus, kurie nėra mūsų?“ – žurnalistams Taibėjuje sakė įmonės vadovas Hsu Chin-kuangas.

„Gold Apollo“ pareiškė, kad ji leido naudoti savo prekės ženklą ant gaviklių, tačiau juos pagamino Budapešte įsikūrusi „BAC Consulting KFT“.

„Pagal bendradarbiavimo susitarimą leidžiame BAC naudoti mūsų prekės ženklą parduodant gaminius nurodytuose regionuose, tačiau už gaminių dizainą ir gamybą atsako tik BAC“, – rašoma pareiškime.

Tačiau „BAC Consulting“ generalinė direktorė Cristiana Barsony-Arcidiacono JAV transliuotojui „NBC News“ sakė, kad jos bendrovė išties bendradarbiauja su „Gold Apollo“, tačiau negamino tų pranešimų gaviklių.

„Aš negaminu pranešimų gaviklių. Esu tik tarpininkė. Manau, kad jūs neteisingai supratote“, – NBC citavo C. Barsony-Arcidiacono žodžius.

C. Barsony-Arcidiacono dar neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pateikti komentarą.

Per sprogimus Libane žuvo 12 žmonių, įskaitant du vaikus, ir dar iki 2 800 buvo sužeisti.

Irano remiama kovotojų grupuotė „Hezbollah“ dėl išpuolio apkaltino Izraelį.

Vienintelė darbuotoja

Žurnalistams apsilankius Budapešto priemiestyje adresu, kur registruota „BAC Consulting“, viena moteris sakė, kad dviejų aukštų pastatas priklauso bendrovei, teikiančiai virtualius verslo adresus.

Remiantis teisiniais dokumentais, su kuriais susipažino AFP, atrodo, kad C. Barsony-Arcidiacono yra vienintelė 2022 metais įkurtos bendrovės darbuotoja. Juose taip pat nurodoma, kad bendrovės metinės pajamos siekia 210 mln. forintų (532 tūkst. eurų), o pelnas – apie 18 mln. forintų (45 tūkst. eurų).

Šiuo metu neprieinamos interneto svetainės archyvuotoje versijoje konsultacinė bendrovė save apibūdino kaip „pokyčių agentus su konsultantų tinklu“, o C. Barsony-Arcidiacono gyrėsi savo tarptautinių organizacijų „strateginės patarėjos“ patirtimi.

„The New York Times“ pranešė, kad iš „Gold Apollo“ buvo užsakyta apie 3 tūkst. pranešimų gaviklių, daugiausia AR924 modelio.

„Mūsų bendrovė tik suteikia leidimą naudoti prekės ženklą ir nedalyvauja kuriant ar gaminant šį gaminį“, – sakė „Gold Apollo“.

Bendrovė atsisakė pateikti daugiau komentarų, motyvuodama tuo, kad vyksta tyrimas.

„Perdavėme bylą nacionalinio saugumo grupės vyriausiajam prokurorui aktyviai tirti. Mūsų tarnyba kuo greičiau išsiaiškins bylos faktus“, – sakoma Taibėjaus Šilino apygardos prokuratūros pareiškime.

„Jei yra kokių nors neteisėtų veiksmų, už juos bus griežtai nubausta pagal įstatymus“, – pridūrė prokuratūra.

Taivano ekonomikos reikalų ministerija teigė, kad Taivane pagaminti „Gold Apollo“ pranešimų gavikliai turi tik „priėmimo funkciją“, o juose įmontuotos baterijos talpa „yra maždaug tokia, kaip paprastos AA baterijos, kuri negali sprogti ir sukelti mirties ar sužalojimo“.

„Peržiūrėję žiniasklaidos pranešimus ir nuotraukas, manome, kad labai abejotina, jog (naudotas modelis) yra bendrovės gaminys“, – teigė ministerija ir pridūrė, kad nėra duomenų, jog bendrovė tiesiogiai eksportuotų į Libaną.

Vienas „Hezbollah“ artimas šaltinis, prašęs neviešinti jo tapatybės, anksčiau AFP sakė, kad „sprogę pranešimų gavikliai yra susiję su neseniai „Hezbollah“ importuota 1 tūkst. įrenginių siunta“, kuri, atrodo, buvo „sabotuota pačioje pradžioje“.

Ekspertai mano, kad sprogstamoji medžiaga buvo įdėta į gaviklius prieš juos pristatant, įvykus sudėtingam įsiskverbimui į tiekimo grandinę.

Izraelis dar nekomentavo sprogimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Žydai yra patys geriausi Hitlerio mokiniai. Net holokaustą nukopijavo ir naudoja prieš arabus. Žydas muša - žydas rėkia.

kas yra pedikas

kas yra pedikas portretas
o kas biorobotas gal reptyloidas? negi rus? netykiu paklausk ReigaaaaaanoAA

tai

tai portretas
jie ta ir daro samoningai o vakaru reptyloidai toliau platina itampa kad nugales ruschina satanystiniu beprociu kliedesys nes tu glusagalviu bankininku gobsumas neivertyno s p c smegenu veiklos kuri lenke juos simtmeciais silku paraku ir d kt kai sie bankininku ainiai po miskus su lazdom lakste be kelniu o zydai faru deivems subines laize kol pabego uztat ir tapo iskirtyne parazituojanti bendruomene kur kitaip mastancius zudydavo kas vyksta iki siol ka visi ir matome z ppp=0
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių