Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas: buvęs Lenkijos antikorupcijos biuro vadovas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi

2023-12-20 15:42
BNS inf.

Buvęs Lenkijos Centrinio antikorupcijos biuro (CBA) vadovas Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis) trečiadienį buvo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybiniais įgaliojimais ir nuteistas dvejų metų laisvės atėmimo bausme.

M. Kaminskis.
M. Kaminskis. / Scanpix nuotr.

Visgi dėl anksčiau prezidento suteiktos malonės gali būti, kad bausmės jam neteks atlikti.

M. Kaminskis kartu su tuometiniu savo pavaduotoju Maciejumi Wasiku (Macejumi Vonsiku) buvo pripažinti kaltais dėl to, kad 2007 metais parengė suklastotą korupcijos bylą, kuria buvo siekiama diskredituoti vieną aukšto rango politiką.

Vėliau M. Kaminskis ėjo žvalgybos tarnybos koordinatoriaus ir vidaus reikalų ministro pareigas dešiniojo sparno partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) vyriausybėje, kuri neteko valdžios po spalį vykusių visuotinių rinkimų.

Varšuvos apygardos teismas taip pat uždraudė abiem vyrams penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

„Mes nepripažįstame šio nuosprendžio“, – žurnalistams sakė M. Kaminskis, kuris buvo perrinktas įstatymų leidėju PiS sąraše.

Abu jie pirmą kartą buvo nuteisti 2015 metais, bet vėliau prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), kuris yra PiS sąjungininkas, jiems suteikė malonę ir leido tęsti karjerą.

Mes nepripažįstame šio nuosprendžio.

Vėliau Lenkijos Aukščiausiasis Teismas suabejojo malonės suteikimu. Teisės ekspertai nurodė, kad prezidentas negali suteikti malonės asmeniui, kuris neišgirdo galutinio teismo sprendimo.

Nebuvo aišku, ar prezidento malonė taikoma trečiadienio nuosprendžiui, kurio M. Kaminskis paprastai negalėtų apskųsti. Kitas klausimas tas, ar draudimas dirbti valstybės tarnautoju reiškia, kad M. Kaminskis neteks vietos parlamente.

Seimo pirmininkas Szymonas Holownia (Šimonas Holovnia) žurnalistams sakė, kad kad šį klausimą vertina teisės ekspertai.

Taip pat neaišku, kada M. Kaminskis turėtų pradėti atlikti laisvės atėmimo bausmę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų