Tragedija Somalyje: ginkluoti užpuolikai nušovė žurnalistą

Somalyje netoli šalies sostinės Mogadišo buvo nušautas vietos žurnalistas, pirmadienį pranešė policija.

Laisvai samdomas žurnalistas Abdiweli Ali Hassanas (Abdivelis Ali Hasanas) buvo nušautas sekmadienį maždaug už 30 kilometrų nuo sostinės esančiame Afgojės mieste.

„Keletas ginkluotų užpuolikų užpuolė žurnalistą šalia jo namų ir jį nužudė. Deja, policija atvyko praėjus kelioms minutėms po šaudynių, žudikai spėjo pabėgti pareigūnams dar neatvažiavus“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos policijos pareigūnas Abdirahmanas Aweysas (Abdirahmanas Aveisas).

Žurnalistas rengdavo reportažus Londone įsikūrusiam Somalio televizijos kanalui „Universal TV“ ir Mogadiše veikiančiai radijo stočiai „Kulmiye“.

Prieš keletą dienų tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad Somalyje žurnalistai yra suiminėjami, užpuldinėjami, mušami, nukenčia per sprogdinimus.  

„Išaugusi prieš žiniasklaidos darbuotojus nukreiptų smurtinių išpuolių, grasinimų, persekiojimo ir bauginimų banga Somalyje daro šią šalį viena pavojingiausių pasaulyje dirbti žurnalistu“, – nurodoma ataskaitoje. Vyriausybė raginama dėl to imtis veiksmų.

Tačiau Somalio vyriausybė atmetė ataskaitoje pateiktą informaciją kaip „klastotę“ ir „absurdiškus įtarimus“, kuriuos sėja iš šalies pabėgę žurnalistai, siekiantys gauti prieglobstį užsienyje.  

Nuo 2017 metų šalyje buvo nužudyti mažiausiai aštuoni žurnalistai. Dar mažiausia aštuoni buvo priversti pabėgti iš šalies, baimindamiesi dėl savo gyvybės, teigiama ataskaitoje.

Žiniasklaidos laisvės organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF), vertindama spaudos laisvę, Somaliui skyrė 164 vietą tarp 180 valstybių, Per pastarąjį dešimtmetį šalyje žuvo mažiausiai 43 reporteriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių