Trims Ukrainos gynybos pareigūnams pareikšti įtarimai dėl pirkimų kariuomenei

Ukrainos Generalinė prokuratūra pranešė apie įtarimus buvusiam Gynybos ministerijos valstybinių pirkimų departamento direktoriui Bohdanui Chmelnyckiui, buvusiam gynybos viceministrui Vjačeslavui Šapovalovui ir valstybinės įmonės „Promoboroneksport“ direktoriaus pareigas ėjusiam Volodymyrui Tereščenkai.

Kaip remdamasis šaltiniu teisėsaugos institucijose praneša interneto portalas „Ukrajinska pravda“, B. Chmelnyckis įtariamas dėl 107 796 050 grivinų (apie 2,7 mln. eurų) valstybės lėšų iššvaistymo ir 5 700 nekokybiškų šarvinių liemenių pristatymo šalies ginkluotosioms pajėgoms.

V. Šapovalovas įtariamas neteisėtais veiksmais, dėl kurių kai kurie kariuomenės daliniai negavo asmeninės apsaugos priemonių už daugiau kaip 1 mlrd. grivinų (apie 25 mln. eurų).

V. Tereščenkai pranešta apie įtarimus dėl 1 340 000 dolerių (1,24 mln. eurų) valstybės lėšų užvaldymo piktnaudžiaujant ir klastojant duomenis dokumentuose. Šiuo metu jis eina Gynybos ministerijos tarptautinės ekonominės veiklos koordinavimo valdybos viršininko pavaduotojo pareigas.

Sausio 21 dieną savaitraštis „Dzerkalo tyžnia“ pranešė, kad Gynybos ministerija pasirašė 13,16 mlrd. grivinų (328,4 mln. eurų) vertės sutartis su firma, kurios įstatinis kapitalas – 1 tūkst. grivinų (25 eurai). Leidinio nuomone, tai rodo, kad sandoriui buvo įkurta fiktyvi kompanija.

„Dzerkalo tyžnia“ tvirtino turintis Gynybos ministerijos susitarimą dėl karinių dalinių, dislokuotų toli nuo kontaktinės linijos esančiose Poltavos, Sumų, Kyjivo, Žytomyro, Černihivo ir Čerkasų srityse, maitinimo organizavimo 2023 metais.

Sausio 23 dieną Nacionalinis kovos su korupcija biuras pranešė, kad dar iki žiniasklaidos pranešimų pradėjo tyrimą dėl maisto produktų pirkimo kariuomenei.

Be kitų dalykų, tikrinamas pirkimas už daugiau kaip 13 mlrd. grivinų.

Sausio 23-iąją Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas paneigė, kad maisto produktai kariškiams buvo perkami išpūstomis kainomis.

Kitą dieną gynybos viceministras V. Šapovalovas dėl skandalo pateikė atsistatydinimo pareiškimą, o ministrų kabinetas tą pačią dieną jį atleido.

Kilus skandalui taip pat buvo atleistas pirkimų departamento direktorius B. Chmelnyckis.

Antradienį buvo paskelbta skandalingų faktų apie Oleksandrą Lijevą, kuriam 2022-ųjų vasarą O. Reznikovas pavedė pasirašinėti Gynybos ministerijos kontraktus dėl ginkluotės.

Kaip paaiškėjo, šis valdininkas yra gimęs Uchtoje Rusijos Komijos respublikoje, o prokremliško prezidento Viktoro Janukovyčiaus valdymo laikais buvo Krymo autonominės respublikos kurortų ir turizmo ministras. 2014 metų kovą jis interviu ukrainiečių televizijai „Hromadske“ ragino Kyjivą „išgirsti Krymą“ ir „legalizuoti referendumą“, šiame pusiasalyje surengtą Rusijos.

Pats O. Lijevas tai pavadino bandymu diskredituoti ministrą O. Reznikovą.


Šiame straipsnyje: pirkimas kariuomeneikaras Ukrainojeįtarimaikariuomenės vadai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių