Turkijoje tęsiasi studentų protestai

Turkijos valdžia trečiadienį per trečiąją protestų viename didžiausių Stambulo universitetų dieną sulaikė dar 14 žmonių, iš viso sulaikyti 36 žmonės.

Privačios naujienų agentūros „Demiroren“ vaizdo įraše matyti, kaip specialiosios policijos pajėgos įžengia į įtariamųjų namus, kai kurie įtariamieji su antrankiais nuvedami į policijos automobilius.

Pirmadienį Stambule buvo surengtas protestas dėl prezidento Recepo Tayyipo Erdogano sprendimo Bogazici universiteto rektoriumi paskirti Melihą Bulu, kuris 2015 m. rinkimuose atstovavo R. T. Erdogano partijai. Protestuotojai susirėmė su policija.

Solidarumą su protestuotojais socialiniuose tinkluose išreiškė nemažai akademikų.

Trečiadienį Stambulo gubernatorius Ali Yerlikaya paskelbė „bet kokių susibūrimų, demonstracijų ir eisenų“ draudimą teritorijoje, kuri apima ir universiteto miestelį europietiškoje miesto dalyje, draudimas esą paskelbtas kaip kovos su koronaviruso protrūkiu priemonė.

Tačiau prie rektoriaus biuro universiteto miestelyje susirinko šimtai draudimo nepaisančių studentų. „Universitetai yra ir išliks laisvi“, – skandavo aktyvistai.

Vėliau protestuotojai patraukė uosto prie Bosforo sąsiaurio link. Plakatuose raginama, kad naujasis rektorius trauktųsi iš posto. Vėliau trečiadienį Kadikėjaus rajone turėtų vykti dar viena demonstracija.

Studentai reikalauja paleisti per protestus sulaikytus asmenis ir grąžinti teisę jiems patiems rinktis rektorius.

Kritikai tvirtina, kad rektoriaus paskyrimas yra dar vienas R. T. Erdogano politinio kišimosi į Turkijos švietimo sritį pavyzdys. Prezidentas galią skirti rektorius į savo rankas sutelkė po nepavykusio perversmo 2016 m. Iki 2016 m. universiteto rektoriai buvo renkami.


Šiame straipsnyje: Turkijastudentaiprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių