Turkijos opozicijos mitingą teko nutraukti dėl smurto

Turkijos rytiniame Erzurumo mieste savaitgalį vykusiame opozicijos rinkiminiame mitinge buvo sulaikyta daugiau kaip dešimt žmonių, pirmadienį pranešė šalies teisingumo ministras.

Renginį teko nutraukti dėl smurto.

Sekmadienio popietę Stambulo meras Ekremas Imamoglu (Ekremas Imamohlus) iš pagrindinės opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) kalbėjo nuo rinkimų kampanijos autobuso, kai didelė maždaug 200 protestuotojų grupė pradėjo mėtyti akmenis.

Likus kelioms dienoms iki gegužės 14 dieną vyksiančių prezidento ir parlamento rinkimų, E. Imamoglu agitavo už CHP lyderį ir kandidatą į prezidentus Kemalį Kilicdaroglu (Kemalį Kiličdarohlų), pagrindinį perrinkimo siekiančio prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) oponentą.

Jis tvirtino, kad Erzurumo policija ir R. T. Erdoganą palaikantys pareigūnai leido surengti šį išpuolį.

Čia yra sužeistų piliečių, o jūs, policija, tik stovite šalia.

„Čia yra sužeistų piliečių, o jūs, policija, tik stovite šalia, – vaizdo įraše iš šio incidento girdėti E. Imamoglu žodžiai. – Erzurumo gubernatoriau, Erzurumo mere, aš pateiksiu baudžiamąjį skundą prieš jus.“

Vėliau vaizdo įraše matyti, kaip E. Imamoglu į vidų įveda jį lydintys asmenys ir autobusas nuvažiuoja, o policija vėliau išsklaido grupę vandens patrankomis.

Pasak Erzurumo gubernatoriaus Okay Memiso (Okajaus Memišo), per incidentą buvo sužeisti septyni žmonės.

Pirmadienio rytą kalbėdamas per vietos naujienų kanalą „A Haber“ teisingumo ministras Bekiras Bozdagas (Bekiras Bozdahas) pranešė, kad vyksta tyrimas ir kad iki šiol buvo sulaikyta 13 žmonių.

Po sekmadienio incidento K. Kilicdaroglu socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame apkaltino smurtavusią minią, kad ji yra „militaristinė koalicija, siekianti atbaidyti žmones nuo balsavimo urnų“.

Vėliau vakare kalbėdamas televizijos laidoje vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu (Siuleimanas Soilu) pavadino tą incidentą teatru.

„Jie išprovokuoja tokius incidentus, o paskui tvirtina, kad „jie mums padarė tą ir tą“... Jie pasakė kalbą, kuria siekė sujaudinti ir išprovokuoti minią“, – tvirtino jis.

Artėjant rinkimams, R. T. Erdogano ir K. Kilicdaroglu šansai laimėti vertinami kaip apylygiai, tačiau nuomonių apklausos rodo, kad trečios kadencijos siekiantis dabartinis turkų lyderis šiek tiek atsilieka nuo varžovo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių